In juli beloofde Microsoft dat HP een goedkope Windows 8.1-laptop op de markt zou brengen, die de concurrentie aan moest gaan met de Chromebooks met Google’s Chrome OS. De laptop zou 199 dollar moeten kosten, maar nu het product werkelijk in de verkoop is blijkt het prijskaartje aanzienlijk hoger.

De adviesprijs van de HP Stream is namelijk 299 euro, een flink verschil met hetgeen Kevin Turner van Microsoft eerder beloofde. Mogelijk komen HP en Microsoft de belofte op termijn alsnog na, HP geeft namelijk wel aan dat er meer producten in de Stream-lijn moeten volgen.

De HP Stream is voorzien van een AMD A4 Micro-6400T-processor die geen ventilator behoeft en ook het grafische werk voor de rekening neemt. Verder is er 2GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte, waar Microsoft nog 100GB aan cloudopslag met OneDrive aan toevoegt. Het scherm heeft een formaat van 14 inch en toont 1366 bij 768 pixels.

De Stream is verkrijgbaar in verschillende opvallende kleuren en gaat op 24 september aanstaande officieel in de verkoop in de Verenigde Staten. Of, wanneer en tegen welke prijs de laptop naar Europa komt is niet bekend.