Microsoft heeft eerder al bekendgemaakt dat het samen ging werken met partners om zeer goedkope Windows-laptops mogelijk te maken. Reden voor Microsoft om dit segment serieuzer te nemen is de opmars die Google maakt met de goedkope Chromebooks. Het eerste antwoord op de Chromebooks is de HP Stream, een 14 inch Windows 8.1-laptop met een prijskaartje van 199 dollar.

De HP Stream is een zeer goedkope Windows 8.1-laptop die later dit jaar in de Verenigde Staten zal verschijnen voor 199 dollar, in Europa wordt het prijskaartje waarschijnlijk 199 euro exclusief BTW. De HP Stream is voorzien van een 14 inch-scherm met een schermresolutie van 1366 x 768 pixels.

Verder is niet gekozen voor een Intel Atom-processor maar een AMD A4 Micro 6400T. Dit is een quad-core processor met een kloksnelheid van 1 GHz en een turbo tot 1,6 GHz, gecombineerd met een Radeon R3 GPU. Verder is er gekozen voor 2GB aan werkgeheugen, 32- of 64GB aan opslagcapaciteit afhankelijk van de gekozen configuratie.

Verder is het systeem voorzien van HD-webcam, vier speakers met Beats Audio en een SD-kaartslot. Uiteraard draait deze laptop op Windows 8.1. Het uiterlijk van de HP Stream lijkt ontzettend veel op HP’s Chromebook 14, wat de strijd met Chrome OS nog maar eens benadrukt.

Het systeem beschikt dus over 32 of 64GB aan opslagcapaciteit, dat is niet echt veel aangezien Windows 8.1 ook flink wat ruimte in beslag neemt. Microsoft zal dan ook 100GB aan OneDrive-cloudopslag leveren gedurende een periode van twee jaar. Google doet dat middels Google Drive ook bij de Chromebooks.

Wanneer de HP Stream precies beschikbaar komt in de Verenigde Staten is onduidelijk, evenals of en wanneer het systeem naar Europa komt. Daarnaast staat vast dat HP niet de enige Microsoft-partner is die met een zeer goedkoop Windows 8.1-systeem op de markt gaat komen. Er zullen ongetwijfeld snel meer fabrikanten volgen, ook in Europa.