3min

Waarom Edge?

Veel mensen zullen nu denken Samsung brengt een nieuw vlaggenschip uit en daarbovenop komt nog eens de Edge, welke moet ik nu kiezen? De Edge is 150 euro duurder maar is die dat ook waard? Die vraag kan je uiteraard alleen zelf beantwoorden want ik kan niet in je portemonnee kijken, ik kan wel de meerwaarde uitleggen.


De twee gebogen randen aan de zijkant van het toestel maken bij de S6 Edge onderdeel uit van het grote vlak. Als je een webpagina opent zal deze gewoon doorlopen over de randen. Dat is in het begin een beetje gek, maar dat went wel redelijk snel. Ik heb het niet als vervelend ervaren, maar wellicht dat het soms een beetje vreemd oogt. Bij de Note 4 Edge had Samsung ervoor gekozen om de rand geen onderdeel uit te laten maken van het scherm, maar werd deze apart aangestuurd, dat is nu dus anders.

De randen hebben daarnaast ook enkele speciale functies, maar deze werken maar aan één zijde. Deze zijde kan je zelf bepalen in het Instellingen-menu, je kan kiezen voor links of rechts. Hierdoor is de Galaxy S6 Edge ook geschikt voor linkshandige. De Note Edge was eigenlijk alleen geschikt voor rechtshandige.


Samsung gebruikt de afgeronde randen bijvoorbeeld als het scherm is uitgeschakeld, als je er snel overheen beweegt zal er een informatieticker worden getoond met de tijd, verbinding en eventueel notificaties. Daarnaast kan je als het scherm is ontgrendeld een weergave tevoorschijn toveren met je vijf favorieten contactpersonen die je daarna snel kan bellen of een bericht kan sturen. Tot slot is het mogelijk om bij je contactpersonen een kleur toe te wijzen, als je dan in een vergadering zit en je legt je telefoon ondersteboven dan zal de kleur worden getoond als de contactpersoon in kwestie je belt. Op die manier weet je eenvoudig door wie je wordt gebeld en of het dringend is. Je kan dan door je vinger op de hartslagsensor te leggen, automatisch de oproep afbreken en een SMS-bericht sturen dat je op dit moment het gesprek niet kan aannemen maar zo snel mogelijk zal terugbellen. Als je het toestel oppakt zal je automatisch het gesprek aannemen.


De zijkanten van het gebogen schermen hebben dus wel degelijk functies gekregen, dat zal in de toekomst ook zeker nog uitgebreid gaan worden, daar kennen we Samsung goed genoeg voor. Uiteindelijk is de Edge in mijn optiek meer een gimmick om je te onderscheiden van de massa. De meeste mensen zullen gewoon voor de Galaxy S6 gaan kiezen. Wil je echter iets meer onderscheid dan kan je voor de Edge gaan. Je hebt een unieker toestel met unieke functies, maar daar moet je wel wat meer voor betalen.


Op bovenstaande twee foto’s hebben we het toestel ingesteld op linkshandig.

Table of contents