3min Devices

Review: Samsung Galaxy S7 (Edge) – Sublieme accuduur, camera en prestaties

Introductie

Sinds de opkomst van de smartphone-markt heeft Samsung een gigantische groei doorgemaakt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf werd samen met Apple de grootmacht op deze markt. De mobiele markt groeide uit tot één van de grootste inkomstenbronnen van Samsung, zo niet de grootste. Maar de marges staan al langere tijd onder druk door concurrenten die succesvol op prijs weten te concurreren, met als gevolg dat Samsung de inkomsten steeds meer ziet dalen. De financiële cijfers van 2015 waren dan ook niet zo rooskleurig, de winst stond op het laagste niveau in vier jaar.

Hoewel de Samsung Galaxy S5 en Galaxy S6 op papier goede toestellen waren, wisten deze smartphones het tij niet te keren. De Galaxy S7 wordt in zekere zin dus de derde poging van het Zuid-Koreaanse bedrijf, natuurlijk wordt er gehoopt op driemaal het scheepsrecht. Waar Samsung vorig jaar met de Galaxy S6 de foute keuzes bij de Galaxy S5 rechtzette, ontstonden er weer nieuwe punten van kritiek. Ik noem de afwezigheid van een verwisselbare accu, het verwijderen van een microSD-poort en de keuze om de behuizing ditmaal niet waterdicht te maken. Afgezien van het eerste punt heeft Samsung met de Galaxy S7 rechtsomkeert gemaakt, het bedrijf leert dus opnieuw van de gemaakte fouten.

Net als vorig jaar komt Samsung met twee varianten van het vlaggenschip. Naast de ‘platte’ Galaxy S7 is er ook de Galaxy S7 Edge: deze smartphone heeft een iets groter scherm, waarvan de zijkanten gebogen zijn. De gebogen zijdes geven het toestel een interessant uiterlijk, maar vorig jaar kon Samsung mij niet overtuigen van het praktische nut van deze toevoeging. Verderop in dit artikel lees je of dat bij de Galaxy S7 wél is gelukt.

Review: Samsung Galaxy S7 (Edge) – Sublieme accuduur, camera en prestaties
Ten opzichte van de Galaxy S6 zijn er naast de eerder genoemde kritische punten natuurlijk ook de gebruikelijke verbeteringen. Denk dan aan een snellere chipset, meer werkgeheugen, verbeterde camera’s en een hogere accucapaciteit. De Galaxy S7 Edge heeft dezelfde hardware als de reguliere Galaxy S7, het scherm is echter bijna een halve inch groter. Dat zorgt er ook voor dat de Galaxy S7 Edge in zijn geheel wat groter en zwaarder is.

De Galaxy S7-toestellen zijn verkrijgbaar in drie kleuren: goud, wit en zwart. In onze regio hebben we wat opslagruimte betreft geen keuzes: Samsung maakt wel een variant met 64GB, maar hier wordt alleen de 32GB-variant aangeboden. De Samsung Galaxy S7 heeft een adviesprijs van 699 euro, voor de Galaxy S7 Edge moet men op prijzen rond de 799 euro rekenen.