Scherm, Edge, geluid, camera

Scherm


Iets waar je niet over hoeft te twijfelen is de kwaliteit van het scherm van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge. Samsung weet elk jaar opnieuw zijn eigen AMOLED-schermen verder te verbeteren. De kleuren zijn ook dit jaar opnieuw nog mooier geworden, maar ook het contrast, de helderheid en kijkhoeken zijn opnieuw verbeterd. Samsung levert met de Galaxy S6 het mooiste smartphone-scherm tot op heden. Daar twijfel ik niet over.


Edge


Uiteraard moet ik in deze review ook even stilstaan bij de Edge van de Samsung Galaxy S6 Edge. Veel lezers vragen zich ongetwijfeld af of deze Edge ter waarde van 149 euro nu wel of geen meerwaarde heeft. Zoals eerder aangegeven in deze review is je grip iets minder door deze Edge, maar ik heb het toestel nog niet laten vallen dus een enorm probleem is het niet. Verder heeft de Edge enkele unieke functionaliteiten, zo kan je er ’s avonds laat en ’s nachts een klokje op laten verschijnen zodat je altijd een soort wekker op je nachtkastje hebt liggen zonder dat je het scherm hoeft aan te zetten om te zien hoe laat het is.


Als het toestel is ontgrendeld kan je door bovenaan naar binnen te vegen de People Edge tevoorschijn toveren. In de People Edge kan je vijf contactpersonen toevoegen die je vervolgens snel kan selecteren om te bellen of een bericht te sturen. Ook kan je deze vijf mensen een kleurtje geven en zodra je gebeld wordt zal het toestel deze kleur weergeven.

Als je het toestel op zijn kop op tafel legt en je wordt gebeld dan krijg je een soort Philips Ambilight-effect op tafel met de kleur van de gebruiker. Het zijn kleine subtiele functies die handig zijn. Of deze functies ook 149 euro waard zijn, dat moet elke gebruiker voor zich bepalen. Ik vind het in elk geval wel handig.

Geluid


Samsung heeft ervoor gekozen om één speaker te plaatsen aan de onderkant van het toestel. Een pluspunt dat direct opvalt is het feit dat het volume echt heel hard kan zonder dat de kwaliteit daarvoor veel minder wordt. Feit is wel dat één speaker ten opzichte van twee stereo-speakers gewoon minder goed is, Samsung heeft wel zijn best gedaan en het geluid is zeker niet slecht maar het kan niet opboksen tegen de stereo-speakers in de HTC One M9 (review). Dat geluid is simpelweg gewoon mooier, helderder en beter verdeeld.

Wat ik wel opmerkelijk vind is dat je bij de Samsung Galaxy S6 voor het eerst de lage tonen (bass) kan voelen in een smartphone. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. De kwaliteit van de lage tonen is verder niet extra indrukwekkend, maar Samsung heeft duidelijk het maximale eruit geperst. Ik hoop wel dat Samsung volgend jaar kiest voor een stereo-speaker opstelling. Voor nu is het geluid prima, maar er is nog zeker ruimte voor verbetering.

Camera


Om maar met de deur in huis te vallen, Samsung heeft een hele goede camera gebruikt in de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Uit alle testfoto’s blijkt dat Samsung een enorme prestatie heeft geleverd. De goede weg die het bedrijf heeft ingeslagen met de Galaxy Note 4 (review) heeft het doorgetrokken en er vervolgens nog een paar scheppen bovenop gedaan. Zowel in normale als in donkere omgevingen maakt de Galaxy S6 hele goede foto’s. De hoeveelheid ruis in een donkere omgeving is echt minimaal ten opzichten van andere smartphones. Ook de kleuren worden goed overgenomen bij het maken van de foto’s, iets wat lang niet bij alle smartphones het geval is.De optische beeldstabilisatie werkt ook erg goed wat bij de gemaakte testvideo vooral goed te zien is. Ook hier valt op dat de camera van Samsung de kleuren goed heeft overgenomen en goed kan omgaan met bewegende beelden.