Connecties en bediening

Connecties


BenQ positioneert de BL3200PT in het professionele CAD-segment, waarmee het dus echt mikt op professionele gebruikers. Dat betekent dat de monitor niet alleen goede prestaties moet neerzetten, maar ook voldoende aansluitmogelijkheden moet bieden. Qua aansluitingen hebben we dan ook geen klachten op deze monitor, een beetje verzonken, aan de zijkant van het scherm treffen we de volgende aansluitingen aan: Displayport, DVI, HDMI en zelfs een VGA-poort. Hoewel het handig is voor compatibiliteit, lijkt het ons uiterst onverstandig om VGA te gebruiken op zo’n groot scherm.


Wel moeten we opmerken dat het plaatsen van deze aansluitingen aan de zijkant niet heel prettig is, ergonomisch gezien en bij het verstellen of kantelen van het scherm.


Aan dezelfde kant, maar direct aan de zijkant van het paneel, zien we ook nog een USB-hub met ondersteuning voor USB 3.0. Daarbij zit ook een hoofdtelefoonaansluiting en een SD-kaartlezer. Aan de onderzijde zijn nog twee USB-poorten, audio-ingang en een mini-USB koppeling voor de bedraade afstandsbediening te vinden. Daarover later meer.

Bediening


Het menu van de BenQ is helder van opzet. De diverse opties zitten op een logische plek, waardoor eigenlijk wel iedereen direct uit de voeten kan met het instellen en inregelen van de monitor. Het enige punt van kritiek is, en dat zien we vaker, dat er geen échte waardes voor gamma en kleurtemperatuur worden gegeven. Het is simpelweg een stand: 1 tot en met 5. Wij zien liever; 6500K en Gamma 2.2. Dat weet u tenminste waar u voor kiest. Gamma stand 1 is overigens de juiste stand om 2.2 te realiseren.


Een erg grappig en handig detail is de bedraade afstandsbediening voor de monitor. Er staan daar drie sneltoetsen op voor beeldprofielen en tevens navigatietoetsen voor het menu. De puck werkt prima en we merken dat we die liever pakken dan de tiptoetsen op het scherm.


BenQ heeft niet heel veel onnodige zaken aan de monitor toegevoegd. Er is wel een ecostand die het scherm dimt en uitzet als u wegloopt van het bureau en een low blue light stand om ogen te sparen. Net als een anti-flicker functie. Dat is prettig. Maar heel veel meer zien we niet en deze standen vinden we ook veel soortgelijke monitoren.

Overigens zien we ook in het menu een auto-pivot functie. Die werkt alleen met software op de pc. Dus voordat u hard gaat zoeken en proberen; eerst de juiste driver te installeren.