2min

Tags in dit artikel

,

Inspectie

In de doos treffen we, zeer netjes verpakt in een soort schuim, het koelblok, montagespullen voor socket AM2, 754, 939 en 940. Het blok is ook geschikt voor Intel processors, maar alleen socket 775-modellen.


Naast het koelblok zit er nog een fan bij met wat rubberen noppen, goedkoop ogende koelpasta en een aansluitkabeltje voor de fan.


Wat mij wel al stiekem opviel is dat het waarschijnlijk erg lastig wordt om op de AMD-sockets die gebruik maken van de makkelijke zelfspannende clip de koeler te draaien. Er zijn twee manieren mogelijk, namelijk in beide gevallen de fan horizontaal zetten. Met de Intel-socket lijkt dit geen probleem te zijn.

Verder kijken dan onze neus lang is


Als we goed kijken zijn er een aantal dingen die opvallen aan de spullen. Zo lijkt de mounting simpel en de koeler simpel op een standaardbracket van AM2 te passen. De heatsink is vrij licht, maar wel hoog. Het is dus wel even oppassen met fans in het zijpaneel van de kast. Een klein detail zijn de ingeponste deuken in de aluminium bladen die voor turbulentie zorgen. Hierdoor is er meer luchtwrijving en dus vanzelfsprekend een grotere warmteafgifte aan de lucht.


Waar het hem eigenlijk om draait zijn de heatpipes. Deze zijn platgeslagen aan de onderkant, even netjes opgeschuurt maar niet in een heatspreader gezet. In plaats daarvan zit er een soort aluminium beugel om de heatpipes, zo maken deze direct contact met de processor. Weer een contact minder vergeleken met andere heatpipe koelers. Die hebben vaak een los aluminium of koper blok waar de heatpipes aan geplakt zitten.

Verder zie ik ook vier rubberen plugjes om de fan vast te zetten aan het blok. Dat is goed, want de fan trilt nogal. Ik heb deze even op 12v aangesloten en deze maakt in die stand nog aardig wat herrie. Door middel van een fancontroller ben ik even op zoek gegaan naar een wat stillere stand. Deze vond ik bij 9,5 tot 10 volt. De fan draait overigens pas bij 9,3 volt, let er dus op dat je jouw fancontroller bijna helemaal open draait anders draait de fan niet. In de stille stand is de ventilator een stuk stiller, hij nog steeds duidelijk hoorbaar, maar niet meer hinderlijk.

Specificaties opgegeven door OCZ
Afmetingen fan 120x120x25mm
Sockets 775, AM2, 754, 939, 940
Afmetingen (dxbxh) 50x120x159
Toerental 800-1500rpm
Geluid 20-32 dB(A)
Luchtverplaatsing 110 m³/h – 138 m³/h
Lagering &#Rifle bearing; (een verbeterde versie van glijlagers, stiller en langere levensduur)
Aansluiting 4-pins PWM of eventueel direct op de voeding (volle snelheid)

Table of contents