2min

Tags in dit artikel

, , ,

Praktijk

Testsoftware


De gebruikte programma’s voor het testen zijn:
  • FurMark;
  • GPU-Z;
  • ATI Catalyst.
Voor het ‘verwarmen’ van de geselecteerde grafische kaart wordt gebruik gemaakt van FurMark. Dit benchmark programma is een ware killer voor je grafische kaart en pusht je kaart tot het uiterste. De temperaturen worden door GPU-Z uitgelezen.

[tr class=odd]
De pijnbankProcessor Intel Core i7 920
CPU koeler Noctua NH-12UP SE1366
Videokaart Sparkle 9500GT/MSI HD4770
Geheugen OCZ 6GB DDR3
Harde Schijf 2x Samsung F1 640GB RAID0
Moederbord Asus P6T Deluxe
OS Windows 7
Met dank aan NoRRoD


[center]FurMark en GPU-Z.[/b][/center]

Temperaturen




Ik kwam er al snel achter dat een vergelijking gebaseerd op de 9500GT (passief) geen zoden aan de dijk zou zetten. De kaart produceert gewoonweg te weinig warmte om de koeler ook maar enigszins te laten zweten. De MSI HD4770 bood uitkomst die qua warmte ontwikkeling een stuk hoger zit dan de 9500GT. Hieronder de resultaten.


Geluidsproductie


De koeler beschikt over een tweetal manieren om de ventilator te voorzien van stroom. Allereerst kan (mits aanwezig) gebruik gemaakt worden van de vier pins op de grafische kaart. De drivers van de videokaart zullen vervolgens de snelheid bepalen. In mijn geval had ik echter de keuze uit 7V of 12V omdat er geen vier pins aansluiting op de kaart zat.

De koeler bestrijkt de hele kaart in dit geval.[/b]

Op 7V is de koeler zo goed als niet hoorbaar en produceert 38 dBA aan geluid (gemeten op 30 cm afstand). Wanneer er voor een hogere snelheid gekozen wordt stijgt dit naar 45 dBA. Hoorbaar maar zeker niet storend in een normaal systeem. Al met al kun je stellen dat het met de koelprestaties alsmede het geluidsniveau wel ‘snor’ zit!

Table of contents