4min Devices

Review: HTC Legend

Software & Interface

De software en interface van de Hero en de Legend komen op dit moment redelijk overeen. De Legend biedt Android 2.1 en de daarbij behorende pluspunten. Maar dat krijgt de Hero ook. Er zitten echter nog wel wat kleine verschillen in, die ik nu zal bespreken. Ook moet opgemerkt worden dat de processor van de Legend sneller is dan die van de Hero en dat de Legend meer werkgeheugen heeft. Dat heeft uiteraard invloed op de prestaties van de software.

Android 2.1


Android 2.1 is de opvolger van Android 1.6, die versie van Android is overigens nooit naar de Hero gegaan. Android 1.6 is verscheept op de "With Google"-toestellen en daarnaast heeft HTC de HTC Tattoo uitgebracht, die eveneens voorzien is van Android 1.6. Android 1.6 bood onder andere een nieuwe interface voor de Market en die interface zul je dus ook aantreffen in Android 2.1

Overigens moet gezegd worden dat er tussen 1.6 en 2.1 ook nog versie 2.0 van Android is uitgekomen, maar deze versie is eigenlijk nooit naar Nederland gekomen. De Motorola Milestone was voorzien van Android 2.0, maar toen dit toestel naar Nederland kwam was er al een firmware-upgrade beschikbaar. Hiermee draaide het toestel dus uiteindelijk ook Android 2.1.

Review: HTC Legend
Android 2.1 biedt niet zo gek veel extra’s, maar biedt in ieder geval ondersteuning voor bewegende achtergronden. Verder is Android in 2.1 wat sneller geworden en ook wat stabieler. Dat is overigens mede te danken aan de hardwareverbeteringen die doorgevoerd zijn in de Legend.

Daarnaast biedt Android 2.0 wel de nodige verbeteringen. Het is immers een nieuwe primaire build. Android 2.0 biedt ondersteuning aan meerdere accounts, wat in de praktijk betekent dat je meerdere Google-accounts en Exchange-accounts kunt synchroniseren op je telefoon. Beide protocollen worden overigens direct vanuit de software ondersteund. Daarnaast kunnen ontwikkelaars extra dataservice-plug-ins maken, waarmee ook met andere bronnen gesynchroniseerd kan worden.

Verder zijn een hoop applicaties verbeterd en de zoekmogelijkheden zijn uitgebreid. Alle veranderingen zijn hier terug te vinden.

Review: HTC Legend
Hierbij valt op dat het nu kinderlijk eenvoudig is om een je toestel te laten synchroniseren met een bepaalde bron. Je kiest gewoon het protocol uit en geeft je gebruikersnaam en wachtwoord op. Dan synchroniseert Android automatisch, wat volledig op de achtergrond gebeurt.

Interface


De interface van de Legend is opgepoetst. Ook deze telefoon draait weer op de HTC Sense-interface, die we inmiddels kennen van de HTC Hero en de HTC Tattoo. In enkele landen heeft ook de HTC Magic een update gekregen naar de Sense-interface, maar omdat de HTC Magic in Nederland een "With Google"-toestel is, is deze update niet uitgekomen in Nederland.

Er is wat interface betreft op zich niet zo heel veel veranderd. Er zijn wat nieuwe functies bijgekomen, zoals de ‘friendstream’, een functie die alle updates uit al je aangemelde sociale netwerken ordent en weergeeft. De functie werkt op het moment niet samen met Hyves. Een tijd geleden gaf Raymond Spanjar, van Hyves, aan in conclaaf te zijn met HTC over een integratie. Maar sindsdien is het stil. Alleen de Sony Ericsson XPERIA X10 heeft op dit moment volledige integratie van Hyves.

Review: HTC Legend
De Sense-interface werkt op dit moment met Twitter, FaceBook en Flickr. Die integratie verloopt zeer soepel. Je voert gewoon je gegevens in en Sense doet de rest. Via Sense kun je ook die streams terug vinden bij je contacten, waardoor je dus eigenlijk overal verbonden bent met je beste vrienden.

Verder heeft de nieuwe Sense-interface van de Legend een mogelijkheid om snel te schakelen tussen je zeven home-screens. Dit gebeurt door gewoon naar je home-screen te gaan en dan nog een keer op de home-button te drukken. Een snelle switch-functie die wel wat weg heeft van de ALT-TAB-functionaliteit.

Review: HTC Legend
Als ik dit vergelijk met de interface die de Hero biedt valt me dat het voornamelijk hetzelfde is gebleven. Op zich geen probleem, de interface van de Hero was prima en die lijn wordt nu dus doorgezet. Anderzijds jammer dat het nieuwe toestel geen nieuwe functies biedt. Enkel de nieuwe Android-functies zijn terug te vinden, HTC heeft niet echt nieuwe dingen ontwikkeld. Daarnaast had HTC nog wat kunnen winnen door bijvoorbeeld Hyves beter te integreren.
Bron:Techzine Redactie