3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

HTC heeft op het World Mobile Congress in Barcelona een tweetal nieuwe Android-smartphones gelanceerd, te weten de HTC Legend en HTC Desire. Daarnaast heeft het bedrijf ook een nieuwe versie van zijn Sense-interface getoond, die behalve op de twee nieuwe Android-telefoons ook naar een aantal oudere Android-telefoons zal komen.

HTC Desire

De Desire kan het best gezien worden als HTC’s broertje van Google’s Nexus One. Laatstgenoemde toestel werd ook al door HTC ontwikkeld en eigenlijk zijn de Nexus One en Desire qua hardware identiek. Er is een 3,7 inch AMOLED multi-touchscreen (480 x 800), een 1 GHz Snapdragon-processor en natuurlijk Android 2.1. De Desire gaat echter een stapje verder qua interface, want HTC heeft zijn eigen Sense-interface toegepast op deze telefoon. Ook is er ondersteuning voor Flash 10.1, iets dat bij de Nexus One ontbreekt. Andere features zijn 512MB ROM- en 576MB RAM-geheugen, een optisch trackpad, een vijf megapixelcamera met autofocus en flits, een 1400 mAh-batterij, GPS, Bluetooth en Wi-Fi.


Prijzen van de Desire zijn nog niet bekend, HTC wilde wel kwijt dat het toestel in april dit jaar in Europa op de markt komt. Zoals het er nu op lijkt wordt dit toestel niet op de Amerikaanse markt uitgebracht.

HTC Legend

Waar de HTC Desire gezien kan worden als een doorontwikkelde Nexus One, daar kan de HTC Legend gezien worden als een geëvolueerde versie van de HTC Hero. Het verschil tussen deze twee telefoons is echter een stuk groter. Zo is de redelijk heftige ‘knik’ in de Hero bij de Legend vervangen door een vloeiende knik. Onder het scherm zijn vier knoppen voorzien, te weten een zoekknop, een home-knop, een terug-knop en een menuknop. De trackball van de Hero is vervangen door een optisch trackpad en de rest van de onderzijde is één grote knop.


Meest bijzonder van deze telefoon is echter dat hij een aluminium unibody-behuizing heeft. Volgens sommigen was dat niet mogelijk, vanwege problemen met de ontvangst, maar blijkbaar heeft HTC dit probleem weten te ondervangen. De Desire heeft een 3,2 inch AMOLED-scherm gekregen, maar moet het wel doen met de ‘oude’ HVGA-resolutie van de Hero. Voor sommigen zal het een teleurstelling zijn dat deze telefoon geen 1 GHz Snapdragon-processor heeft, in plaats daarvan is er een 600 MHz-processor aanwezig. Verder is er 512MB aan ROM-geheugen, 384MB aan RAM-geheugen, een vijf megapixelcamera met autofocus en flits, een microSD-kaartlezer, Wi-Fi, Bluetooth, GPS en een 1300 mAh batterij.

Ook van deze telefoon zijn geen prijzen bekend, wel bekend is dat de telefoon al in maart in de Europese winkelschappen zal liggen. Wederom is het onduidelijk of de Amerikanen deze telefoon krijgen, de Hero kwam in een andere vorm uit in de Verenigde Staten. Hoewel deze telefoon in de vrije verkoop verkrijgbaar is, komt er ook een speciale Vodafone-versie met daarop Vodafone’s eigen 360-dienst.

HTC Sense

In de filmpjes hierboven was het al even te zien, maar ook de Sense-interface van HTC heeft een update gekregen. Deze interface zal standaard op de Desire en Legend meegeleverd worden, maar er is ook goed nieuws voor de Hero-bezitters, want zij krijgen behalve een update naar Android 2.1 ook de nieuwe Sense-interface.


Veel van de features waren al eerder bevestigd, maar ze zijn nu definitief. De nieuwe features bouwen voort op HTC’s slogan "Make It Mine, Stay Close and Discover the Unexpected". Belangrijkste vernieuwing is de ‘Friend Stream’. Deze feature voegt alle sociale communicatie samen, van onder andere Facebook, Twitter en Flickr. Hierdoor is het nog eenvoudiger om te zien wat vrienden aan het doen zijn, hun foto’s te bekijken en andere dingen die ze delen te zien. Contacten kunnen ingedeeld worden in zogenaamde ‘social circles’, zodat je bijvoorbeeld groepen van vrienden of collega’s kunt maken.


Verder is er ‘Leap’. Met deze feature kun in één keer een overzicht krijgen van al je home-screens door met je vinger een ‘knijpende’ (pinch) beweging te maken op je home-screen. HTC heeft verder verbeteringen doorgevoerd aan de browser, de e-mailclient en een aantal andere applicaties. Er is ook een nieuwe nieuwslezerapplicatie en widget en de favorieten-widget kan nu ook over een compleet home-screen uitgerekt worden.