2min

Inleiding

Het heeft even geduurd. Het heeft misschien wel te lang geduurd – ongeveer twee jaar – maar het is er eindelijk. Een update voor Windows Live. De online applicaties moesten er al aan geloven, met uitzondering van Hotmail dat als enige langzamer wordt uitgerold, en ook testversies van de desktopapplicaties zijn nu bijgewerkt. Het werd dus wel eens tijd om opnieuw een blik te werpen op het hele Windows Live-gebeuren, iets wat Techzine al vier jaar niet meer heeft gedaan.

Om te beginnen zal ik de vraag beantwoorden: wat is Windows Live? Microsoft stelt dat het Windows ‘op moet lichten’. Nou, ik weet niet waar die aan hebben gezeten toen ze dat bedachten, maar het komt er simpelweg op neer dat Windows Live het sociale onderdeel van Windows is. Het deel waarmee je je e-mail checkt, waarmee je video’s en foto’s deelt, maakt en bewerkt, chat, blogt, bestanden deelt en meer.

Daarnaast zegt Microsoft dat het foto-, mail- en andere applicaties sneller bij kan werken als ze onderdeel zijn van de Essentials-suite. Daarom zijn dus ook Windows Mail, Calendar, DVD Maker, Photo Gallery en meer geschrapt uit Windows 7.

We zijn inmiddels alweer vijf jaar verder sinds de lancering van Windows Live en het is inmiddels allemaal een stuk volwassener geworden. Diensten die niet werkten zijn geschrapt (Windows Live OneCare, Windows Live Shopping, Windows Live Marketplace, Windows Live Gallery (bestaat nog wel, maar wordt niet meer bijgewerkt), Windows Live Publishing Portal, Windows Live Spaces (compleet versimpeld), Windows Live Expo en meer, veel meer) en andere geïntegreerd met bestaande diensten. Die ‘identiteitscrisis’ is nu dus eindelijk ten einde.