3min

De nieuwe HTC Sense

HTC Sense is de schil die HTC over veel van zijn telefoons heen legt. HTC maakt gewoon gebruik van Android maar probeert met Sense de gebruikerservaring te verbeteren, door een ietswat andere interface aan te bieden, die er wat gelikter uit ziet en door velen als gebruikersvriendelijker wordt beschouwt dan de standaard Android interface.

HTC Sense


De HTC Desire HD heeft een nieuwe versie van Sense en deze versie bevat nogal wat veranderingen, waarvan de belangrijkste misschien wel de website van HTC Sense is. Met deze nieuwe website is het mogelijk om de Desire HD-telefoon aan htcsense.com te koppelen, waardoor je de telefoon op afstand kunt wissen of blokkeren. Maar je kan er ook je skins, ringtones, achtergronden en applicaties mee downloaden en deze automatisch doorsturen naar je telefoon.



Op dit moment zijn er nog maar vier skins beschikbaar in de HTC Hub-applicatie of de HTC Sense-website en alle zijn ze niet zo mooi als de standaardinterface. Overigens zie ik nog steeds graag de optie om terug te gaan naar de standaard-Android-interface, maar helaas is dat nog steeds niet mogelijk zonder met de software van de telefoon te gaan rommelen. Hetzelfde geldt voor de ringtones en overige content.

Naast een aantal nieuwe skins zijn er nu ook een aantal nieuwe widgets, waaronder een heleboel nieuwe klokken, een HTC Likes-widget (zometeen meer), een widget voor Locations, een widget voor de Reader-applicatie, een nieuwe zoekwidget die veel lijkt op de Google Search-widget en een widget voor de nieuwe Navigatie-applicatie en een nieuwe widget voor contactpersonen.



Van HTC Sense is echter vooral de functie om de telefoon terug te vinden als deze kwijt is of gestolen erg handig. Met een simpele Google Maps-kaart kun je zien waar de telefoon zich nu bevindt, mits hij aan staat natuurlijk. Daarnaast is het mogelijk om inkomende gesprekken via htcsense.com door te sturen naar een andere telefoon.



Toch werkt HTC Sense nog niet vlekkeloos. Ten eerste kon de website lange tijd niet zien waar de telefoon zich bevond, terwijl de gps gewoon een verbinding had en op de telefoon gewoon te zien was waar deze zich bevond. Toen de website uiteindelijk wel een locatie aangaf, dacht deze dat ik voor de wateren van Ghana zat. Hetzelfde geldt voor het vergrendelen op afstand: dit gebeurde pas na een aanzienlijke tijd.

Ook nieuw met deze versie van Sense is een versnelde opstarttijd. Hoewel dat inderdaad het geval is als de accu in de telefoon wordt gelaten – dan start de telefoon binnen tien seconden op – komt het soms nog voor dat er niet uit slaapstand opgestart wordt en dan duurt het bijna net zo lang als op de oude Desire voordat de telefoon weer bruikbaar is.

Ook noemenswaardig aan de nieuwe Sense zijn de functies waarmee veel geadverteerd wordt: Als de telefoon in een tas zit, zal deze automatisch meer geluid maken en als de Desire HD bij een inkomend gesprek omgedraaid wordt, wordt deze op stil gezet. Twee enorm handige functies, die echt iets toevoegen.

Het toetsenbord is ook enigszins veranderd. Hoewel verwacht zou mogen worden dat de knoppen van het toetsenbord op het grote 4,3 inch scherm groter zouden zijn, is dat helaas niet het geval. Er zijn pijltjestoetsen toegevoegd aan de zijkant (of onderkant, afhankelijk van de landschap- of portraitmodus) van het toetsenbord. Verder is de browser bijgewerkt met een ingebouwde RSS-lezer en ondersteuning voor nieuwe gebaren. Ook is de e-mailapplicatie (die van HTC, niet van Google) vernieuwd met een unified inbox.