Conclusie

De Sandy Bridge-processoren zijn bedoeld om de eerste generatie i3-, i5- en i7-processoren te vervangen. Qua prijs liggen de nieuwe Sandy Bridge-processoren ongeveer gelijk aan de oude Nehalem-processoren, maar qua prestaties blaast Sandy Bridge de Nehalem-CPU’s echt voorbij.

Al met al goed nieuws voor Intel, want de Nehalem-processoren worden binnenkort vervangen door de Sandy Bridge-processoren en de prestatiewinst kan voldoende reden zijn voor mensen om te upgraden. Voor AMD is het echter minder goed nieuws, want de lat wordt nog hoger gelegd en om competitief te blijven zal het bedrijf meer moeten doen dan snijden in de prijzen, AMD zal op korte termijn met een antwoord moeten komen.

Door de komst van Sandy Bridge wordt de 1366-socket wel enigszins overbodig. Hoewel de socket voorlopig gehandhaafd blijft, is er bijna geen reden meer om nog in te stappen in dit platform. Voor bepaalde software zijn de huidige socket 1366-processoren met 6 cores nog interessant, maar over het algemeen lijkt het gedaan te zijn met socket 1366. De iets betere prestaties zijn natuurlijk leuk meegenomen, maar voor dat beetje winst moet wel erg diep in de buidel worden getast.

Helaas is de geïntegreerde GPU voor gaming nog niet toereikend, maar voor veel andere grafische toepassingen lijkt deze GPU wél een mooie oplossing te zijn, voor een krachtige Media Center zal Sandy Bridge eigenlijk de enige logische keuze zijn, ook in de laptop-branche zal Sandy Bridge zeker veel goeds gaan doen. Voor de gamers is het echter echt geen optie en daar is het ook niet voor bedoeld. We kunnen dit zien als de eerste grote stap van Intel naar processoren met ingebouwde GPU’s, binnen een paar jaar komt vast de volgende stapjes.

Jammer genoeg is Sandy Bridge voor de overklokkers helemaal geen goed nieuws. Het integreren van onderdelen in de CPU eist nu zijn tol en het verhogen van de BCLK is al gauw funest voor de overklok. De enige manier om het systeem aanzienlijk te kunnen overklokken lijkt het verhogen van de multiplier.

Met de nadelen in acht genomen is Sandy Bridge toch een geweldige vooruitgang voor de consument. Voor hetzelfde geld als bij de vorige serie kunnen we een flinke prestatieverbetering verwachten en dat is natuurlijk alleen maar mooi. Vooral de i5 2500K lijkt erg veel waar voor zijn geld te geven (bang for buck), daar de prestaties van deze processor soms even hoog liggen als de duurdere 2600K en ook regelmatig de i7 860 voorbij gaat.
8.0
  • Veel betere prestaties dan oudere CPU’s;
  • ondersteuning voor AVX, dus 256-bit-brede instructies in één cycle;
  • GPU en CPU in één chip;
  • lage energieconsumptie;
  • alle CPU’s zijn minimaal 400 MHz te overklokken;
  • zeer goede prestaties voor de prijs;
  • geïntegreerde GPU is beter dan eerdere versies..
  • ..maar helaas nog niet voldoende;
  • BCLK zeer beperkt overklokbaar;