3min

Tags in dit artikel

,

Overklokken van processor

Wat betreft overklokken zijn de Sandy Bridge-processoren niet echt een vooruitgang. Door het integreren van allerlei onderdelen zoals de GPU, geheugen- en PCI-Express-controller worden computers dan wel kleiner en zuiniger, maar alle onderdelen worden tevens gekoppeld aan slechts één klokfrequentie (bclk) voor de CPU, welke 100 MHz. bedraagt.

Dit houdt in dat alle componenten een hogere kloksnelheid krijgen wanneer de BCLK wordt opgehoogd. Intel gaf reeds aan dat een verhoging van ongeveer vijf procent, ongeveer 105 MHz, dan ook het maximale zal zijn. Bij een te grote verhoging van de BCLK gaat de GPU als eerste problemen geven.

Intel heeft echter wel het beleid wat betreft multipliers versoepeld. Normale Sandy Bridge-processoren zijn maximaal 400 MHz te overklokken en de zogenoemde ‘K’-processoren zijn ontdaan van het slotje en kunnen dus overklokt worden door de multiplier veel verder te verhogen. De multiplier is maximaal tot 57 te verhogen, waarmee de maximale kloksnelheid op ongeveer 6 GHz lijkt te liggen. (57 x 105 MHz. = 5,985 GHz.) Dit is echter niet makkelijk te behalen zoals je in onze benchmarks zal zien maar zal alleen zijn weggelegd voor die hard overklokkers die gebruik maken van vloeibare stikstof.



Wat betreft de moederborden is dit ook een interessante ontwikkeling. Zo goed als alle moederbord-fabrikanten brengen naar traditie wel een bord uit welke de allerbeste overklok-prestaties beloofd, maar nu we slechts de multiplier kunnen verhogen lijkt dit allemaal wat moeilijker en wellicht overbodig te worde.

Overklok-resultaat

Bij het overklokken van de i7 in combinatie met de stock-koeler van Intel behaalden we een maximale snelheid van 4,725 GHz, door de multiplier op 45 te zetten, de BCLK zetten we op 105 MHz. Met een betere koeling is er nog wel meer te bereiken, de processor werd immers 95 graden Celsius, waarna de CPU terug ging klokken en de prestaties niet meer optimaal waren.

De i5 ging net even wat verder, namelijk tot 4841 MHz, dit bereikten we door de multiplier op 47 te zetten en de BCLK op 103 MHz. Met deze instellingen werd de processor onder volle belasting ongeveer 83 graden Celsius. Qua overklok-potentieel lijkt de i5 opvallend genoeg de betere processor te zijn.

AIDA64

In AIDA64 lijkt de i7 de i5 vaak niet veel te kunnen ontlopen en soms zelfs zijn meerdere te moeten erkennen in de overklokte of zelfs de standaard geklokte i5-processor. In maar liefst 3 van de 6 tests is de i5-processor de snellere van de twee in overklokte staat. Op standaardsnelheid weet de i5 het slechts eenmaal te winnen. Hoe dan ook, dit is wel opvallend en zeer voordelig voor de i5.








SiSoft Sandra 2010

In SiSoft Sandra krijgen we echter een heel ander beeld van de twee processoren, we zien hier immers een duidelijk verschil tussen de prestaties van de twee processoren. De i7 scoort gemiddeld zo’n 34 procent hoger in deze tests.



SuperPi

De 1MB-test van SuperPi toont opnieuw een apart beeld. De i5-processor bevindt zich met standaard kloksnelheid op gepaste afstand van de i7, maar trekt in overklokte status gewoon voorbij zijn grote broer.


Cinebench 11.5

In de laatste test lijkt de i7 toch nog orde op zaken te stellen en scoort de processor duidelijk beter dan de i5. Het verschil in prestaties is hier ongeveer 20 procent.