Routers gaan voorzien in beveiliging

Symantec denkt dat de kracht van de beveiliging in de toekomst ook bij de router komt te liggen. Het bedrijf liet weten nauw samen te werken met Broadcom om dit mogelijk te gaan maken in de nabije toekomst. Voor de mensen die Broadcom niet kennen, dit bedrijf maakt de chips die worden gebruikt in routers. In vrijwel alle routers worden chips van deze fabrikant gebruikt.Broadcom zelf was ook aanwezig en liet ons weten dat de nieuwe chips veel krachtiger zullen zijn dan voorgaande modellen. Het bedrijf gebruikt namelijk dezelfde soort chips, die ook in smartphones worden gebruikt. Hierdoor komt er veel meer rekenkracht beschikbaar voor de routers en met deze extra rekenkracht kan ook beter worden voorzien in beveiliging. Door de opkomst van de smartphone is er de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in de chipindustrie en zijn de huidige mobiele chips dermate energiezuinig, dat ze ook geschikt zijn voor routers.

Zo kunnen de routers veel meer verkeer tegelijk afhandelen en ook het verkeer monitoren. We kregen een demonstratie te zien waarbij één router naar vier televisies een andere film streamt op zeer hoge kwaliteit. De nieuwe routers worden dus ook een heel stuk sneller, de term 5G is inmiddels al gevallen, terwijl we eigenlijk nog op 4G zitten te wachten in Nederland.Hoe de beveiliging van Symantec er precies uit komt te zien op zo’n router is vooralsnog een beetje gissen. Hier ging men nog niet al te diep op in omdat het product nog in het lab wordt ontwikkeld en niet klaar is voor productie. Maar als we zelf logisch nadenken, dan kunnen de routers actief in verbinding staan met de cloud van Symantec en kunnen servers en websites van criminelen sneller worden geblokkeerd. Mocht een smartphone of tablet dan geïnfecteerd raken met malware en proberen om gevoelige gegevens door te sturen naar de criminelen, dan kan de router dit wellicht voorkomen en blokkeren. Het zou helemaal mooi zijn als de router dan een signaal zou kunnen sturen naar het desbetreffende apparaat met de mededeling dat er malware op staat.

De routers kunnen in elk geval een belangrijke defensieve linie vormen om alle apparaten in huis straks te beschermen. Zoals de eerder genoemde computers, laptops, smartphones, tablets, auto’s, koelkasten en wasmachines.