Panda & Bitdefender

Panda Platinum 2006
Als we aan Panda denken, denken we aan installeren en klaar. En dat is nog steeds zo, alleen deze keer met een beter interface. Het pakket komt met de TruPrevent-technologie, een rare naam voor een allang bekende heuristische technologie. De snelheid van dit pakket zit er goed in.

Snelheid = Panda. Het scannen gaat echt veel sneller dan bij de meeste virusscanners. De systeembronnen blijven laag, niet tijdens het scannen, maar wel tijdens gewoon gebruik. Ook hier is de virusscanner weer de uitblinker, met dagelijkse updates. De spywareblocker kon beter. Ook de antispam is ineffectief. Verder houdt Panda nog een oogje in het zeil op de Windows-updates en waarschuwt het wanneer Windows zo lek als een zeef is.

De firewall maakt net zoals alle andere suites de poorten onzichtbaar, echter dat zou je verwachten, één poort bleef open. 100 Programma’s worden automatisch geconfigureerd en voor andere programma’s moet dat handmatig gebeuren. De firewall beschermt tegen sommige lektesten, maar niet tegen allemaal.

De inhoudsfilter is niet gebonden aan Windows-accounts, maar doet het wel goed. Persoonlijke informatie wordt beschermd, via IM, e-mail en het internet. De anti-spamtool liet meer dan de helft van de echte spam door en markeerde ongeveer drie procent van de goede mail als spam. Microsoft Outlook’s eigen spamfilter haalt nog betere resultaten.

Als je Panda moet hebben ga dan voor de Panda Titanium-versie, deze laat al het dat niet werkt weg. De virusscanner van dit pakket is goed en dat is ook het enige dat echt goed is. Voor mensen met een slome pc is dit wél een goede oplossing.

Bitdefender Internet Security Suite 9
Bitdefender komt nu ook met haar eigen suite. Met de uitstekende virussscanner komt nu ook een nieuwe firewall, antispyware en parental control. Over het geheel gezien is dit een grote verbetering ten opzichte van het gene dat we vorig jaar zagen. Maar het heeft nog wel wat problemen om de competitie bij te benen.

Eén ding is zeker, mensen die Battlefield 2 spelen + Bitdefender 9 IS (Professional Plus werkt wel gewoon) hebben pech. Deze versie van Bitdefender bevat een firewall, maar deze wordt geïnstalleerd als een driver, meldingen tijdens de installatie zoals "Deze hardware gaat niet werken met XP", duiken dan ook regelmatig op. Eindelijk maakt de firewall je poorten onzichtbaar, in tegenstelling tot vorig jaar. Nu alleen nog bescherming tegen lektesten en ook malwaretechnieken kunnen deze firewall makkelijk blokkeren.

Antispam onderscheidt phhisingmails, maar de accuraatheid is over het algemeen laag. Ook bij deze is de Outlookfilter weer beter. De parental control is redelijk goed, maar voor kinderen is dit geen oplossing omdat er simpelweg geen accounts zijn. Foute websites worden gewoon geblokkeerd.
Dan hebben we de antispyware nog en raar aan deze antispyware is dat deze beter presteert op een schoon systeem. Mensen die al geïnfecteerd zijn zullen regelmatig hun pc zien crashen, niet dankzij de spyware, maar doordat de antispyware gewoon crasht door het verwijderen, waardoor de pc opnieuw gestart zal moeten worden.

Zoals we nu wel gewend zijn, is de virusscanner weer het beste, met drie-uurlijkse updates. Parental control kon beter, net zoals de antispam. De spywarescanner doet z’n werk redelijk. De interface van dit pakket is goed ingedeeld en overzichtelijk.