Introductie

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Symantec heeft er dit jaar voor gekozen om de namen van zijn Norton-pakketten te wijzigen. De bestaande pakketten Norton Antivirus, Norton Internet Security en Norton 360 zijn vervangen door respectievelijk Norton Security Standard, Norton Security Deluxe, and Norton Security Premium. In deze review gaan we uitzoeken of de vernieuwing de beveiligingssoftware ook beter heeft gemaakt.

De wijziging van de productnamen heeft waarschijnlijk te maken met de vele devices die je met de software kunt beveiligen. De reeks van producten is niet meer alleen voor de pc geschikt, Norton wil graag producten bieden waarmee gebruikers hun pc, tablet en smartphone kunnen beveiligen. Voor dit artikel hebben we de vervanger van Internet Security gekozen, Norton Security Deluxe. Dit is waarschijnlijk ook de versie die het meest verkocht gaat worden.

Voor een adviesprijs van 39,99 euro per jaar krijg je beveiliging voor maar liefst vijf apparaten, doorgaans genoeg voor één tot twee personen. Die prijs is trouwens wel een actie want na 12 juli van dit jaar betaal je voor de software weer de normale prijs van 59,99 euro bij Symantec. Bij andere webwinkels vallen ongetwijfeld andere aanbiedingen te scoren.


De gekozen naam, Norton Security Deluxe, klinkt een stuk luxer dan het pakket werkelijk is. De software biedt voor die prijs redelijk standaardfuncties zoals bescherming tegen virussen en andere vormen van malware, een speciale beveiligde browser voor online banktransacties, traceerfunctie voor Android-apparaten, spamfilter en beveiliging voor identiteitsdiefstal.

Op de eigen website vermeldt Norton er bovendien bij dat alleen Norton laat zien of de Android-app die je op het punt staat te downloaden, gevolgen heeft voor de duur van je batterijcapaciteit of potentiële risico’s met zich mee brengt in de vorm van malware. Dit doet het pakket nog voordat je de app download vanuit de Google Play Store. Dat is een leuke feature waarmee je als gebruiker net een beetje meer informatie krijgt.

Garantie voor de duur van de licentie


Een ander onderscheidend aspect is de garantie. Wie een softwarelicentie van Norton aanschaft, koopt er een garantie bij, zo valt te lezen op de website van de fabrikant. Vanaf het moment dat je een abonnement neemt, is er een Norton-expert beschikbaar om je apparaten vrij te houden van virussen. Als ze dat niet lukt, krijg je je geld terug. Norton zelf schrijft daarover: "In het onwaarschijnlijke geval dat we het virus niet van uw apparaat kunnen verwijderen, heeft u mogelijk recht op restitutie van uw Norton-abonnement of Norton-bundel."

Dat is net zoiets als een fabrikant van afwasmiddel die belooft dat je afwas schoon wordt met dit product, en zoniet dan krijg je je geld terug. Het is een mooie belofte, maar ik vraag me tegelijkertijd af of iemand ooit van die regeling gebruik heeft gemaakt want als gebruiker vergeet je zoiets snel en er zitten ook nog voorwaarden aan. Aan de ene kant dus goede marketing voor Norton aan de andere kant durven ze het wel aan te bieden, we hebben dit nog niet bij andere beveiligingsbedrijven gezien.