2min

Malwarebescherming

Bescherming


Op de eerste pagina heb ik al aangegeven dat Norton meer dan een dozijn verschillende technieken heeft om je computer te beschermen. Deze technieken allemaal zelf testen is eigenlijk geen doen, daarom maken we gebruik van de expertise van onafhankelijk testinstanties die samenwerken met de beveiligingsbedrijven om de software te testen. Wij hebben gekozen om AV-Test te gebruiken.

AV-Test heeft 19.604 verschillende soorten malware losgelaten op Norton Internet Security 2014 en daaruit is gebleken dat alle 19.604 malware-varianten ook gedetecteerd werden. Het gemiddelde in de beveiligingsindustrie bij deze test is 96 procent en met een 100%-score doet Norton dit dus erg goed. Ook met een Real World-test waarbij AV-Test in totaal 110 verschillende web- en mailbedreigingen heeft getest, wist Norton wederom de computer te beschermen tegen alle samples. Het gemiddelde ligt hier op 94 procent. Daarmee haalde Norton de hoogst mogelijke beschermingsscore van 6 uit 6.

Prestaties


AV-Test heeft ook een prestatietest gedaan. In dit opzicht is het imago van Symantec niet echt goed, zoals ik in de introductie al beschreef. De uitslag is niet heel negatief, maar ook niet heel positief. Bij de beproeving van AV-Test waar websites werden bezocht, software gedownload, geïnstalleerd en uitgevoerd maar ook data werd gekopieerd, kwam Norton gemiddeld uit op 8 seconden. Het gemiddelde over alle andere beveiligingspakketten is 5 seconden, waarmee Norton dus duidelijk een stukje trager is dan de concurrentie. Hier geeft AV-Test een score van 3 uit 6.

Wij hebben ook onze eigen test gedaan, middels de Work-benchmark van PCMark 8. Wij kwamen uit op de volgende scores.

Benchmark: PCMark 8 Work (op Vaio)


Zoals je kan zien is in onze test de vertraging minimaal. Symantec komt een stuk beter uit de verf dan bij AV-Test, de verschillen zijn minimaal. Ik denk dat Symantec in toekomstige versies best kan onderzoeken of het de software nog verder kan optimaliseren, maar feit is dat de software erg goed scoort als het gaat om bescherming, dan is een kleine prestatievermindering snel van ondergeschikt belang.

Usability


Tot slot heeft AV-Test een Usability-test gedaan, daarbij wordt gekeken wanneer Norton fouten maakt. Kort samengevat wordt gekeken wanneer Norton optreedt tegen bijvoorbeeld een legitieme download of website, een zogenaamde false positive.

Van de 500 betrouwbare websites die Norton bezocht, werd geen enkele gemarkeerd als onveilig, dit geldt overigens ook voor de concurrentie.

Bij een systeemscan waarbij 748.693 goedaardige bestanden werden gescand, werd er door Norton geen enkele gemarkeerd als onveilig. Het gemiddelde ligt hierbij op vier bestanden. Norton scoort hier bovengemiddeld.

Ook bij het installeren van goedaardige en legitieme software ging Norton niet in de fout, alle 42 samples werden zonder problemen geïnstalleerd. Norton waarschuwde of blokkeerde geen enkele installatie, hoewel dat een goede prestatie is, scoort de concurrentie hier gemiddeld even goed.