3min

Introductie

Symantec maakt al jaren beveiligingspakketten voor Mac OS X en Windows en sinds enige tijd ook voor mobiele producten als smartphones en tablets. In deze review bekijken we de 2014-editie van de Windows-versie van Norton Internet Security. Norton Internet Security is een van de meest uitgebreide pakketten van Symantec, alleen Norton 360 is nog iets uitgebreider en biedt als extra een backup-toepassing en optimalisaties voor je computer. Bij deze versie van Internet Security zitten slechts beperkte mogelijkheden om je computer te optimaliseren, zo wordt er automatisch gedefragmenteerd door Norton en wordt het pc-geheugen beheerd zodat een computer sneller kan opstarten en afsluiten. Dat maakt met de komst van Windows 8 weinig verschil meer, dit besturingssysteem start al veel sneller op dan voorgaande edities van Windows.

Norton Internet Security 2014 biedt bescherming tegen alle vormen van malware waaronder; virussen, spyware, adware en trojans. Ook beschermt het pakket tegen spam, websites met kwade bedoelingen, phishing, gevaarlijke links op Facebook en er zijn mogelijkheden voor ouderlijk toezicht. Ook is er een Firewall aanwezig. Waar beveiligingssoftware vroeger maar een of twee methodes hadden om malware tegen te gaan, zitten er in de huidige pakketten meer dan een dozijn verschillende technieken om malware tegen te houden.

Ik ben van mening dat een goed beveiligingspakket moet weten wanneer de gebruiker op de hoogte moet worden gesteld dat er een beveiligingsprobleem is en wanneer het pakket automatisch een dreiging moet oplossen. Als je de gebruiker teveel keuzes geeft die niet worden begrepen, dan is dat ook vragen om problemen. Dan kiest diegene wellicht voor de mogelijkheid om niets te doen. Ik ben er dan ook voorstander van dat een beveiligingspakket in de meeste gevallen optreedt zonder de gebruiker hiervan op de hoogte te stellen.

Natuurlijk is er altijd een beveiligingslog waar kan worden teruggekeken wat Norton precies heeft gedaan om je computer te beschermen en professionele gebruikers zijn het waarschijnlijk oneens met mijn vorige bewering. Zij houden van controle en willen wel graag weten wat er precies gebeurt, speciaal voor hen biedt Norton legio aan instelmogelijkheden waardoor het beveiligingspakket voor veel meer acties eerst toestemming zal vragen. Lijnrecht daar tegenover is er ook de stille modus, Norton vraagt dan eigenlijk niets meer en zal de computer gewoon beschermen zonder de gebruiker lastig te vallen.

Uit mijn ervaring weet ik dat veel professionele IT-gebruikers niet altijd een goed beeld hebben bij Symantec-producten, dit heeft vooral te maken met de pakketten die een jaar of 6 tot 10 jaar geleden op de markt zijn verschenen. In die tijd waren veel beveiligingspakketten nog zeer logge programma’s die veel rekenkracht en geheugen van je computer eisten en deze daarom flink vertraagde. De pakketten van Symantec waren hier geen uitzondering op en in die jaren heeft Symantec onder deze gebruikers flinke imagoschade opgelopen. Ik heb enkele jaren geleden al vastgesteld dat die problemen allang verleden tijd zijn, maar opnieuw zal ik dit nauwkeurig onderzoeken. Bij elke nieuwe versie kan dit natuurlijk weer veranderen.

Norton Internet Security is online verkrijgbaar en gaat op het moment van schrijven over de toonbank voor een adviesprijs van 69,99 euro. Hiervoor kunnen drie computers worden beschermd, voor de periode van 1 jaar. Hier bewijst de Techzine prijsvergelijker zijn waarde, want via verschillende retailers is het pakket voor ongeveer 15 euro per pc te krijgen.

Ik gebruik voor het testen van Norton Internet Security een VAIO-laptop van Sony met daarop Windows 8.1 update 1 geïnstalleerd. Deze laptop beschikt over een Intel Core i5-3317U processor, 4GB aan werkgeheugen en een 120GB SSD. Deze laptop is op moment van schrijven een gemiddeld systeem en daarom zeer representatief voor veel gebruikers. Op basis van de systeemeisen voor dit pakket moet deze laptop geen enkele moeite hebben met het draaien van Norton Internet Security 2014. De benodigdheden zijn een 1 GHz processor, 256MB aan werkgeheugen en 300MB aan schijfruimte.