4min Devices

Review: Shuttle Slim XH110G (X1120B) mini-pc – veelzijdig doosje

Review: Shuttle Slim XH110G (X1120B) mini-pc – veelzijdig doosje
We richten ons hier bij Techzine over het algemeen op laptops als het gaat om het reviewen van pc’s, niet zozeer op desktopsystemen (al leggen we wel af en toe uit hoe je zelf een desktop-pc in elkaar zet natuurlijk). Mini-pc’s hebben echter een speciaal plekje bij ons. Producten zoals de XH110G barebone mini-pc van Shuttle zijn immers zo heerlijk flexibel te configureren en vooral breed inzetbaar. Zoals al genoemd is de Shuttle XH110G een barebone systeem en wordt dus geleverd zonder schijven, geheugen, processor of add-on kaart. Heerlijk kaal dus. Als gebruiker kun je het systeem configureren naar de toepassing waarvoor hij wordt ingezet. Dat is lekker efficiënt qua kosten; je betaalt niet voor iets wat je niet nodig gaat hebben. Zakelijk is een dergelijk systeem eveneens zeer aantrekkelijk, bijvoorbeeld als je een pc’tje zoekt om meerdere panelen op je winkelvloer aan te sturen. Zo kaal kost de XH110G barebone ongeveer 250 euro, inclusief BTW. Of de compacte Shuttle nu wordt toegepast als compacte desktop in een kantooromgeving, als systeem voor (proces)bewaking of om deze in te zetten in productieomgevingen, met de meegeleverde VESA-mount is hij simpel daar te bevestigen waar de gebruiker of installateur dit het meest zinvol acht.
SONY DSC
Met de meegeleverde VESA-mount is de Shuttle eenvoudig achterop een monitor of elders te bevestigen.

Toekomst-proof design

Nu wordt er de laatste tijd veel gesproken over zaken als hyper convergence, industrie 4.0 en werkplek 2025. Past een dergelijke desktop dan nog wel in het toekomstige zakelijke plaatje? De technologie dient de gebruiker in een nieuwe omgeving immers te volgen. Waar past de Shuttle desktop met VESA-mount dan in dit plaatje? Om te beginnen zal het niet zo zijn dat we van vandaag op morgen naar een geheel nieuwe situatie kunnen transformeren. Dit betekent enerzijds dat er voorlopig nog ‘klassieke’ werkplekken zullen blijven bestaan in de kantooromgeving. Misschien dat kantooromgevingen meer worden getransformeerd naar ruimtes voorzien van flex-plekken waar een willekeurige medewerker met biometrische systemen kan inloggen. Anderzijds zijn dergelijke mini-pc’s de ultieme pc’s om in productieomgevingen voor de procesmonitoring en -besturing op te nemen; in combinatie met kunstmatige intelligentie of slimme algoritmes voor de verwerking van alle procesdata inzetbaar als ‘edge’-oplossing, een belangrijk onderdeel van industrie 4.0. Shuttle heeft het systeem zodanig ontworpen dat deze 24/7 operationeel kan zijn. Het betreft een systeem dat wordt gekoeld door middel van zogenaamde heatpipes en met een dubbele fan. Er is immers niet veel ruimte in de behuizing aanwezig en deze methode werkt zeer ruimte-efficient. Het systeem is operationeel bij temperaturen van 0 tot 50 graden Celsius en hiermee kan de Shuttle dus ook buiten een kantooromgeving, zoals in een productieafdeling, bedrijfshal of in een logistieke omgeving, functioneren. Wat de toekomst ons ook zal brengen, op de werkvloer zal behalve een overvloed aan portable pc’s ook een specifieke taak zijn weggelegd voor dergelijke kleine formfactor desktop pc’s.
SONY DSC
De passieve koeling van de barebone zelf. Let op de twee kleine fans tussen behuizing en de radiator. De flinke fan rechtsonder is van de grafische kaart, standaard niet meegeleverd.

Bare to the bone

Shuttle heeft een moederbord met Intel H110-chipset gekozen voor de XH110G en ondersteunt hiermee zowel Intel’s 6e en 7e generatie Kabylake/Skylake Core i3, i5 en i7 processors alsmede Pentium en Celeron 65W processors. Het maximale werkgeheugen bedraagt 32GB DDR4 2400 (2 slots van max 16GB). Verder is ver voorzien in Intel HD-graphics, is er ondersteuning voor DirectX 12 en kan het apparaatje overweg met een 4K/UltraHD resolutie van 3840×2160 beeldpunten via HDMI. Dit zijn in het algemeen prima specs en voldoende om de gehele afschrijvingsperiode van vijf jaar te kunnen doorstaan. Met de juiste keuzes is deze Shuttle XH110G perfect te integreren in een bestaande situatie.