6min

Als het gaat om data, draait het niet meer alleen om back-up en disaster recovery. Dat is uiteraard nog belangrijk, en de basis voor een verstandige omgang met data, maar er is inmiddels zoveel meer. Tijdens het Forward-event kun je ontdekken wat je van het platform van Rubrik mag verwachten op het gebied van security, cloud en data.

Rubrik Forward belooft een mooi event te worden. De keynote van Snowflake-CEO Frank Slootman is de absolute publiekstrekker op de eerste dag, en op dag drie horen we van een spreker van het Nederlandse NXP over hoe zij met behulp van Rubrik hun data onder controle hebben gekregen. Daarnaast spreekt ook toptennisster en winnares van maar liefst 7 Grand Slams Venus Williams op Forward om het te hebben over haar ervaring als ondernemer en activiste. Mochten dit nog geen redenen voldoende zijn om een of meerdere ochtenden vrij te plannen voor Rubrik Forward, dan lees je hieronder wat je nog meer mag verwachten.

Rubrik heeft besloten om Forward uit te spreiden over drie ochtenden, van 18 tot en met 20 mei. Dat maakt het behapbaar om erbij te zijn, omdat je niet een hele dag hoeft te blocken in de agenda. Daarnaast heeft iedere ochtend ook een eigen thema, dus je kunt heel gericht voor een of meerdere ochtenden kiezen.

Rubrik en security

De eerste ochtend van Forward, die van 18 mei, staat in het teken security. Goede back-ups zijn de basis om ransomware-aanvallen effectief te kunnen afslaan. Als je ervoor zorgt, dat je altijd bij een (recente) versie van je data kunt, dan kun je bij een ransomware-aanval snel weer in productie zijn als organisatie. Je zet dan gewoon de back-ups van de geïnfecteerde bestanden, mappen of domeinen terug. Dit geldt uiteraard ook voor data die je kwijtraakt bij andere soorten aanvallen.

Deze eerste ochtend wordt zoals iedere dag geopend met een keynote van de CEO van Rubrik, Bipul Sinha. Interessant voor C-level is het CISO-panel, waar CISO’s van grote en gerenommeerde organisaties zoals Twitter en United Airlines met elkaar in gesprek gaan over het belang van datamanagement voor security. Ook niet te missen is het inkijkje dat wordt gegeven door de CIO van het in Californië gelegen Yuba County. Deze gaat in op hoe hij met behulp van Rubrik succesvol een ransomware-aanval afsloeg en in kort tijd weer over kon gaan tot de orde van de dag.

Krijg je liever wat meer in-depth technische informatie over de producten en diensten van Rubrik en hoe je die inzet om de security van je organisatie te verbeteren, dan zit je op deze ochtend ook goed. David Stiles, de Field CTO van Rubrik, bespreekt samen met anderen in twee verschillende sessies waarom het aanbod van Rubrik zo geschikt is om de security posture van je organisatie te verbeteren. Hij zal samen met de andere deelnemers aan deze sessies de nieuwste toevoegingen aan het platform van Rubrik uit de doeken doen en best practices delen om dit optimaal in te zetten.

Deze eerste ochtend wordt afgesloten met de al eerder genoemde keynote van Frank Slootman, de CEO van Snowflake, zonder twijfel een van de ‘heetste’ bedrijven in de IT-wereld van dit moment.

Rubrik en cloud

Op dag twee (19 mei) gaat het over de relatie tussen wat Rubrik doet en de cloud. De cloud heeft sinds haar komst op het toneel allerlei zaken fundamenteel veranderd, ook als het gaat om data en hoe je daarmee omgaat. Migreren naar de cloud, met je data maar ook je workloads, betekent namelijk ook dat je een en ander goed in moet richten. Dat is in het algemeen waar het deze ochtend over zal gaan.

Het is voor Rubrik erg belangrijk dat het ook haar klanten aan het woord laat, dat is duidelijk te zien op deze tweede dag. Vooral bij het migreren naar de cloud is dit ook erg belangrijk, omdat je veel kunt leren van de cloud journey van andere bedrijven. Vandaar dat er niet minder dan vier customer cases zijn deze ochtend. Eentje gaat vooral over Microsoft 365 als cloud-dienst en hoe dat goed ingericht moet worden vanuit het perspectief van datamanagement. Een andere juist over CloudOut en CloudOn van Rubrik en hoe deze diensten ervoor hebben gezorgd dat hun omgeving extreem solide is geworden. Deze twee diensten maken het mogelijk om zeer specifiek bestanden terug te zetten uit back-ups (CloudOut) of juist zaken in de cloud te booten in het geval van disaster recovery (CloudOn). Tot slot is er nog een grote hotelketen die toelicht hoe ze ondanks de gebeurtenissen van het afgelopen jaar toch succesvol zijn geweest dankzij de migratie naar de cloud en de rol die Rubrik hierin heeft gespeeld.

Naast klantenverhalen zijn er ook op dag twee natuurlijk weer de nodige technische sessies waarin mensen van Rubrik zaken toelichten en je voor het eerst de nieuwste mogelijkheden van de aanstaande Summer release laten zien. Zo is er een sessie waarin wordt uitgelegd hoe je data en workloads in de cloud kunt beschermen met behulp van Rubrik. Kubernetes wordt uiteraard ook niet vergeten: er is een sessie waarin Rubrik uitlegt hoe je Kubernetes-applicaties back-upt. Heb je tot slot altijd al willen weten wat je kunt doen om al je PII-data betrouwbaar op te slaan en hoe je daar Rubrik Sonar voor in kunt zetten.

Rubrik en data

De laatste van de drie ochtenden, die van 20 mei, staat geheel in het teken van de relatie tussen Rubrik en data. Het gaat hierbij om zaken zoals databases, ongestructureerde data, maar ook virtualisatie. Deze derde dag gaat het vooral om technische sessies van Rubrik zelf, al is er ook zeker een zeer interessant klantverhaal (waarover hieronder meer).

Op het gebied van databases zijn er tijdens Forward twee sessies. Een gaat over het automatiseren van database recovery. Je kunt tegenwoordig niet meer zonder het automatiseren van je IT-omgeving, dus ook het herstellen van je databases moet automatisch ingericht worden. Toch is dat niet evident, omdat je hiermee toch ook een zekere mate van controle opgeeft. In deze sessie leer je hoe je deze twee zaken binnen het platform van Rubrik kunt balanceren. De andere sessie met betrekking tot databases gaat eveneens over balans, maar dan over die tussen een standby database en je primaire database. Om te kunnen voldoen aan de hoge beschikbaarheidseisen die kritieke workloads stellen aan je databases, moet het offloaden en dergelijke slim ingericht worden.

Een andere interessante sessie heeft betrekking op hoe je omgaat met ongestructureerde data en wat de implicaties daarvoor zijn voor datamanagement. Het is goed om hier tijdig mee aan de slag te gaan, aangezien de verwachting is dat 80 procent van alle data ongestructureerd is binnen nu en vijf jaar. Het heeft daarnaast ook nog eens de onhebbelijke gewoonte om in grote hoeveelheden tegelijk gegenereerd te worden. Twee mensen van Rubrik gaan tijdens Forward in op hoe je toch overzicht houdt over grote hoeveelheden ongestructureerde data.

Een absolute aanrader van deze laatste dag van Rubrik Forward, is de sessie waarin Michael Wilmsen van NXP Semiconductors uit de doeken doet hoe dat Nederlandse bedrijf hun Next-Gen Virtualization Platform heeft opgebouwd en welke rol Rubrik daarin speelt. De kern van de uitdaging voor NXP was dat hun dataplatform almaar groter werd, API-gedreven moest zijn, maar toch ook centraal beheerd moest kunnen worden. Wilmsen zal in zijn sessie ook ingaan op waarom men bij NXP voor Rubrik heeft gekozen en niet voor andere aanbieders.

Rubrik Forward van 18-20 mei

Ben je nieuwsgierig geworden naar Rubrik Forward op basis van de teasers in dit artikel? Schrijf je dan via deze link in en leer nog veel meer over Rubrik.