2min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties Netgear R7800

We richten ons in dit blog niet zozeer op het tot stand brengen van een OpenVPN-verbinding in het algemeen. Dat is iets waar we in een later artikel, waar we de tijd voor moeten en willen nemen, op terug zullen komen. In dat artikel gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je een VPN-verbinding kunt leggen, zowel als het gaat om de hardware als om de software. Het gaat ons hier om een indicatie van de prestaties die je mag verwachten als je een OpenVPN-server inschakelt op een router, meer bepaald de Netgear R7800 Nighthawk X4S.

Netgear maakt het je overigens erg eenvoudig om de verbinding op te zetten. Als je de router een statisch ip-adres geeft of hem via dynamische dns een ‘naam’ geeft, kun je de bestanden die nodig zijn om de verbinding op te zetten met een druk op de knop op je computer krijgen. De link naar de OpenVPN-pagina waar je de client-software kunt downloaden, wordt eveneens op de pagina getoond.

6

Om de prestaties van de Netgear R7800 Nighthawk X4S in kaart te brengen, hebben we hem via de WAN-poort aangesloten op een LAN-poort van een TP-Link Archer C3200. De laptop met de VPN client-software erop is bekabeld aangesloten op de TP-Link-router, terwijl we een Qnap TS-459 Pro II bekabeld op de Netgear aangesloten hebben. We kopiëren een mkv-bestand van zo’n 250 MB van de NAS naar de laptop en terug. We kopiëren dus een groot bestand, wat het tot een relatief lichte test maakt. Eenzelfde totale grootte onderverdeeld in vele kleine bestandjes levert veel lagere snelheden op.

We hadden geen enorm hoge verwachtingen van de overdrachtsnelheden. De R7800 maakt weliswaar gebruik van een voor routerbegrippen hoog geklokte (1,7 GHz) Qualcomm-chip, een rekenwonder is dat natuurlijk ook niet echt als je het vergelijkt met ‘gewone’ processoren. 512 MB werkgeheugen spreekt ook niet enorm tot de verbeelding, ook al is dit voor routerbegrippen wederom uitstekend. Onze tests laten echter zien dat er wel degelijk prima te werken is met de OpenVPN-verbinding van deze Netgear. We halen bij het downloaden vanaf onze NAS zo’n 7 MB/s (56 Mbps), de andere kant op komen we op 5 MB/s (40 Mbps) uit. Dat zijn snelheden waarmee je voor de meeste toepassingen prima uit de voeten kan. Let wel, dit zijn de prestaties van een model, voor andere routers kan dit anders liggen. Aan de andere kant, de meeste high-end-routers lijken dermate veel op elkaar wat betreft specificaties, dat je de prestaties van de R7800 als goede indicatie kunt zien van wat er mogelijk is.

Table of contents