Organisaties in alle delen van de wereld zijn de afgelopen weken en masse overgestapt naar thuiswerken. IT-afdelingen hebben wonderen moeten verrichten om alles aan de praat te krijgen (ook die van Paessler). Maar zoals elke IT-beheerder je zal vertellen: de oorlog is daarmee nog niet gewonnen. Want het is één ding om alles in de lucht te krijgen, maar iets heel anders om alles in de lucht te houden. 

Een deel van het probleem voor systeembeheerders is dat niet alleen eindgebruikers zich vanuit huis aanmelden, maar zij zelf ook. Dat betekent dat ze zich fysiek op grote afstand van de serverruimte op het hoofdkantoor bevinden. Hoe kunnen systeembeheerders er nu precies voor zorgen dat alles gaat zoals het hoort? Hoe kunnen ze te weten komen dat een bedrijfskritische dienst platligt?

Het antwoord op al deze vragen is niet anders dan wanneer iedereen op kantoor werkt: netwerkmonitoring. En als je daarvoor PRTG Network Monitor gebruikt, zijn er drie dingen waar je een oogje op kunt (en moet) houden als je vanuit huis werkt.

1. Bandbreedte

De bandbreedte blijft bepalend voor de snelheid en efficiëntie waarmee eindgebruikers toegang tot diensten en applicaties kunnen krijgen. Een lage bandbreedte zou kunnen leiden tot allerhande problemen die nadelig uitpakken voor thuiswerkers. Haperende verbindingen maken videovergaderingen tot een nachtmerrie. En bij een trage verbinding met cloud-diensten als Microsoft 365 of Confluence kan het twee keer zo lang duren om werk gedaan te krijgen. Kortom: bandbreedte is waarschijnlijk het meest cruciale aspect om te monitoren.

Het bandbreedtebeheer is een netelige kwestie. Dat komt omdat er tegenwoordig diverse variabelen van invloed kunnen zijn op de verbinding van gebruikers met diensten. En veel daarvan vallen buiten je controle. Neem bijvoorbeeld het draadloze thuisnetwerk van eindgebruikers. Het is heel goed mogelijk dat daar tig apparaten mee zijn verbonden. En dan is er nog de internetverbinding van de gebruiker. Het is natuurlijk zo goed als onmogelijk om die te monitoren. Je kunt PRTG immers niet in het thuisnetwerk van elke collega implementeren. Oké, dat zou je wel kunnen doen, maar ik weet zeker dat je daarmee een of andere privacywet overtreedt.

In plaats daarvan zul je moeten werken op basis van uitzonderingen. Als een gebruiker klaagt over problemen met de een of andere dienst, zul je hem of haar moeten vragen om een test van de internetsnelheid uit te voeren. Daaruit zal blijken of het probleem aan de internetverbinding ligt of aan iets anders.

Wat je echter wel kunt doen, is bewaken wat er binnen het bedrijfsnetwerk gebeurt. Ook als je niet fysiek op kantoor aanwezig bent. De truc is om potentiële probleemgebieden binnen het netwerk te monitoren. Op die manier heb je weet van opstoppingen van het netwerkverkeer voordat eindgebruikers naar de telefoon grijpen…

Er zijn diverse manieren waarop je dit kunt doen met PRTG Network Monitor:

  • Maak gebruik van SNMP-sensoren: monitoring van de bandbreedte met SNMP zal uitwijzen hoeveel verkeer er langs elke poort verloopt. 
  • Maak gebruik van Flow-sensoren: PRTG biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van Flow-protocollen. Daarmee kun je uitlichten welke apparaten het meeste verkeer genereren, langs welke verbindingen het meeste netwerverkeer verloopt enzovoort.
  • Maak gebruik van de Packet Sniffer-sensor: analyseer al het netwerkverkeer en genereer ranglijsten van de meest verkeersintensieve gebruikers en IT-systemen.

We hebben in het verleden al diverse artikelen over monitoring van de bandbreedte geschreven, maar dit is een goeie om mee te beginnen: A Step-By-Step Guide: Figure Out Who’s Hogging Your Bandwidth

2. Het VPN

Als het voltallige personeel zich via een Virtual Private Network aanmeldt, zijn er waarschijnlijk tientallen of zelfs honderden thuiswerkers met je bedrijfsnetwerk verbonden. Dat betekent vanzelfsprekend dat je voortdurend moet controleren of het VPN naar behoren werkt.

De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn het inkomende en uitgaande VPN-verkeer en het aantal verbindingen. Langzaam verkeer zou op een potentieel probleem kunnen wijzen. En kennis van het huidige aantal verbonden gebruikers kan helpen met de probleemoplossing en het diagnoseproces.

PRTG maakt voor het monitoren van VPN’s gebruik van het Simple Network Management Protocol (SNMP). Als je VPN-omgeving is gebaseerd op Cisco ASA– of SonicWall-hardware, biedt PRTG een aantal standaardsensoren die gebruikmaken van SNMP voor de bewaking van het VPN-verkeer, de gebruikers en de verbindingen. Als je met andere VPN-technologie werkt, kun je gebruikmaken van de zelf definieerbare SNMP-sensoren van PRTG. Fabrikanten zoals Juniper en Fortigate bieden MIB-bestanden aan die je met PRTG kunt integreren (bijvoorbeeld met behulp van de SNMP Library Sensor), zodat je de desbetreffende VPN’s kunt monitoren.

3. Tools voor videovergaderen

Er bestaat geen twijfel over: online videovergaderingen vormen momenteel de lijm die virtuele teams bij elkaar houdt. Het gebruik van tools voor videovergaderen zoals Microsoft Teams en Zoom is de enige manier waarop teams kunnen blijven werken als… nou ja, als teams. En die tools moeten natuurlijk in de lucht blijven.

Hoewel PRTG niet per definitie een directe manier biedt om deze tools in het oog te houden, kun je dat wel op een indirecte manier doen. De meeste diensten bieden ofwel een API of een website waar gebruikers de beschikbaarheid van de dienst kunnen aflezen. Zoom biedt bijvoorbeeld deze servicestatus, samen met informatie over een API waarmee je zelf de status kunt opvragen. Je kunt deze informatie gebruiken in combinatie met de REST Custom-sensor in PRTG om meldingen te laten genereren wanneer de gebruikte dienst uit de lucht is.

Monitoren vanuit huis met PRTG

Uiteraard zijn er tal van andere dingen die je in de gaten zult moeten houden. De bovenstaande aspecten zijn simpelweg het belangrijkst wanneer een grote groep werknemers thuiswerkt. PRTG helpt je met al deze zaken. 

PRTG werkt als volgt: je installeert een PRTG-server in je IT-omgeving. Deze server haalt vervolgens data op uit je apparaten, infrastructuur en netwerk. Je kunt dashboards maken en die vanaf elke locatie raadplegen — zelfs vanuit huis.

Je kunt PRTG ook meldingen naar je smartphone laten verzenden. Op die manier ben je altijd op de hoogte van downtime, zonder dat je alles voortdurend moet controleren. Wil je dat PRTG je helpt terwijl je thuiswerkt? Probeer dan onze proefversie met alle toeters en bellen 30 dagen lang gratis uit!

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Paessler.