Het coronavirus heeft wereldwijd het privé- en bedrijfsleven op zijn kop gezet. Werknemers werken zoveel mogelijk thuis, afspraken met klanten verlopen voornamelijk digitaal en managers geven op afstand leiding.

Een normale werkdag op kantoor begon voor mij altijd met een kopje koffie en een korte babbel met de collega’s. Zo kon ik wat informele informatie verzamelen om die later op de dag te gebruiken tijdens meetings, briefings en andere taken. Zulke koffiemomentjes waren niet alleen gezellig, maar ook belangrijk om de vinger aan de pols te houden.

Het kantoor 2.0

De digitale ommezwaai heeft niet alleen een grote impact op onszelf, maar ook op onze bedrijfsstrategie en die van onze klanten. Dat het voor heel wat zaken niet nodig is om naar kantoor te komen, was een van de grootste ‘eyeopeners’. Het kantoor is een prima ontmoetingsplaats en het kan heel nuttig zijn om fysiek af te spreken bij de opstart van projecten, maar anderzijds is het even makkelijk om thuis de projecten verder op te volgen. Zo hebben wij de denkoefening gemaakt of we al onze panden moeten openhouden en hoe we de digitale werkomgeving nog efficiënter kunnen opzetten. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst minder kantoorruimte als werkplek nodig hebben, maar dat we de ruimte des te meer moeten inrichten als een ontmoetingsplaats voor collaboratie, brainstorming of team events.

Een ander voordeel van de focus op thuiswerken was de digitale accelaratie bij veel van onze klanten. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’, zegt men. Voor de corona-uitbraak waren veel bedrijven er rotsvast van overtuigd dat digitale transformatie te moeilijk of te ingewikkeld was voor hun branche, maar nu zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze moeten springen en dan kan er opeens veel meer. In de beginfase van de pandemie hebben we dan ook veel betekend voor bedrijven om thuiswerken mogelijk te maken.

We hebben samen met Intel verschillende blueprints ontwikkeld met serverconfiguraties voor remote werken. Afhankelijk van de applicaties waarmee remote gewerkt moet worden en het aantal gebruikers. kunnen we direct een goed werkende serverconfiguratie aanbieden. Dit heeft enorm goed gewerkt, want bedrijven konden snel en zonder problemen remote werken uitrollen. Die Blueprints die we samen met Intel hebben gemaakt heeft een hoop potentiële problemen vroegtijdig getackeld.

Na de initiële paniekreactie zie je dat bedrijven nu wat verder staan en dat ze zich afvragen hoe ze ook meer kansen kunnen creëren door deze versnelde digitale transformatie.

Digitale technologie onder de motorkap

Ik ben ook onder de indruk van de creativiteit waarmee Nederlandse ondernemers en bedrijven met deze situatie omgaan. Ze staan veel meer open voor de opportuniteiten die digitale transformatie biedt. Bij Dell Technologies gaan we met hen in dialoog om een doordachte langetermijnstrategie voor digitale transformatie te bepalen en te bekijken hoe wij hen daarmee kunnen helpen. Dit doen we met schaalbare oplossingen en advies waarbij we de IT-omgeving en -infrastructuur van de bedrijven in kwestie zo inrichten dat ze effectief innovaties kunnen realiseren.

Ik vergelijk digitale transformatie soms met het kopen van een auto. Als klant wil je vooral rijplezier, zonder daarom precies te weten wat er zich onder de motorkap afspeelt. Aangezien IT-omgevingen steeds complexer worden, heb je iemand nodig waarbij je terecht kan voor advies, zodat je zelf minder kennis van de systemen hoeft te hebben om ze te kunnen implementeren. Die evolutie zie je ook in de rol van de CIO, die steeds meer een strateeg is en minder op de techniek zelf focust. Als je ons ervoor laat zorgen dat we een goede auto afleveren, dan kan je jou als klant meer focussen op je eindbestemming. Met andere woorden: wij zorgen voor de techniek, de klant voor de innovatie.

Dit is een bijdrage van Jeannine Peek, algemeen directeur Dell Technologies Nederland.

Wil je meer weten over haar visie op digitale transformatie in tijden van corona, kijk dan 3 november van 16:00 tot 17:00 naar haar kick-off van het Dell Technologies forum.