4min

Naarmate de wereld steeds afhankelijker wordt van gegevens, zijn snelheid en efficiëntie van groot belang in storage-oplossingen. Traditionele technologie kan de exponentiële groei van gegevens en de vraag naar real-time toepassingen niet meer bijbenen. Non-Volatile Memory Express (NVMe) is een geavanceerde technologie die storage transformeert en ongeëvenaarde snelheid, lage latency en vrijwel directe toegang tot gegevens biedt.

Wat is NVMe?

NVMe is een protocol dat specifiek is ontworpen voor high-performance solid-state drives (SSD’s) en moderne storage-systemen. Door gebruik te maken van een efficiënte opdrachtset en een schaalbaar ontwerp, benut NVMe de lage latency en hoge snelheid van het flashgeheugen optimaal. Het heeft geen legacy-beperkingen, het maximaliseert het volledige potentieel van SSD’s en levert uitstekende prestaties.

Bij een NVMe-implementatie zijn er vier belangrijke onderdelen. De NVMe-controller dient als de schakel tussen de computer en de SSD. Het beheert de uitvoering van opdrachten, de overdracht van gegevens en het afhandelen van fouten. Het NVMe-stuurprogramma zorgt voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de NVMe-controller. Hierdoor kunnen opdrachten worden ingediend, wachtrijen worden beheerd en gegevens worden overgedragen. Het NVMe-wachtrijmodel maakt parallelle en efficiënte gegevensoverdracht mogelijk. Dit optimaliseert de verwerking van opdrachten en vermindert latency. De PCIe-interface zorgt vervolgens voor snelle communicatie tussen de computer en NVMe-apparaten. Het biedt een hogere bandbreedte en lagere latency in vergelijking met traditionele storage interfaces.

De voordelen van NVMe

Een duidelijk voordeel van NVMe is de mogelijkheid om extreem lage latency en hoge throughput te bieden. In tegenstelling tot traditionele storage interfaces, waarbij verouderde protocollen beperkingen opleggen, maakt NVMe volledig gebruik van de capaciteiten van de storage-media. Hierdoor wordt snellere toegang tot gegevens mogelijk. De responstijden van applicaties worden korter en het verbetert de systeemprestaties. Daarom is NVMe een ideale keuze voor toepassingen die veeleisende storage-prestaties vereisen, zoals databases, virtualisatie, analytics en AI/ML.

Niet verwarren met NVMe over Fabrics

NVMe mag niet worden verward met NVMe over Fabrics (NVMe-oF), dat de voordelen van NVMe uitbreidt naar een netwerkstructuur. Daardoor is externe toegang tot NVMe-bronnen mogelijk. Het implementeren van NVMe-oF kan echter complexer zijn dan NVMe, omdat storage- en IT-architecten de infrastructuur moeten optimaliseren voor de ondersteuning van NVMe-oF. Bovendien moeten toepassingen compatibel zijn met en geoptimaliseerd zijn voor NVMe-oF. Om de voordelen van NVMe-oF te maximaliseren, wordt aanbevolen om de compatibiliteit van toepassingen te beoordelen.

De kracht van NVMe benutten via SDS

Software-defined storage (SDS) kan gebruikt worden om de implementatie van NVMe te vereenvoudigen. Dit maakt het mogelijk om NVMe-compatibele storage naadloos in de infrastructuur te integreren. Met SDS kunnen organisaties de storage-infrastructuur beheren via software-defined beleid, waardoor de complexiteit en kosten worden beperkt.

Een handige strategie is om alleen de zogenaamde ‘hot data’ op NVMe storage te plaatsen.

Dit zijn de gegevens die frequent worden gebruikt en als kritiek worden beschouwd. In de praktijk blijkt dat tien tot twintig procent van de gegevens in deze categorie vallen. De implementatie van een NVMe all-flash array voor alle gegevens is hierdoor niet kosteneffectief. Door slimmer met de gegevens om te gaan en alleen deze ‘hot data’ op NVMe storage te plaatsen, kunnen organisaties de optimale doorvoersnelheid voor deze belangrijke gegevens waarborgen, zonder dat ze hun volledige bestaande storage-infrastructuur hoeven te vervangen.

Software-defined storage maakt gebruik van automated tiering om de ‘temperatuur’, ofwel de actuele waarde van gegevens te analyseren, op basis van de frequentie van toegang. Dit helpt bij het identificeren van gegevens die baat hebben bij de prestaties van NVMe-opslag. Deze strategische plaatsing van gegevens maakt efficiënte toegang mogelijk en benut de voordelen van de hoge snelheid van NVMe-storage.

De voordelen van software-defined storage zijn onder andere de dynamische aanpassing van de plaatsing van gegevens op basis van veranderende gebruikspatronen, het vermogen om gegevens te verdelen over verschillende storage-apparaten van verschillende fabrikanten en aanzienlijke kostenbesparingen door het beperken van NVMe-storage tot hot data. Met NVMe en software-defined storage kunnen organisaties hun storage-efficiëntie vergroten zonder complexe wijzigingen in de infrastructuur, hoge kosten of grote inspanningen.

Conclusie

Door NVMe te omarmen, kunnen organisaties hun storage-infrastructuur toekomstbestendig maken en profiteren van de nieuwste ontwikkelingen in storage-technologie. Met de voortdurende innovatie en brede acceptatie van NVMe kunnen organisaties profiteren van ongeëvenaarde prestaties en schaalbaarheid. Software-defined storage maakt het mogelijk om NVMe naadloos te integreren in bestaande infrastructuren en het volledige potentieel ervan te benutten. De hoeveelheid data zal de komende jaren alleen maar toenemen, evenals de waarde van de data waarmee je werkt. Bereid je voor op een nieuwe tijd van storage-efficiëntie en geef je organisatie een boost met NVMe en SDS.

Dit is een ingezonden bijdrage van DataCore. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.