5min

Tags in dit artikel

Software-defined storage (SDS) is een populaire technologie in enterprise-IT die het landschap van traditionele dataopslag drastisch verandert. De hardwaresilo’s van weleer transformeren met behulp van software-defined architecturen naar een flexibelere infrastructuur die gemakkelijker te beheren en te veranderen is. Veel van de dringende uitdagingen waarmee IT-/storagebeheerders dagelijks worden geconfronteerd, worden door SDS aangepakt en overwonnen.

  • Wanneer uw storage-hardware verouderd raakt, adviseert de leverancier van die hardware waarschijnlijk dat u een duurder apparaat moet kopen. Supportcontracten zorgen voor een langdurige hardware-lock-in van dezelfde leverancier. Een andere reden waarom het niet gemakkelijk is om van leverancier te wisselen, is de uitdaging om gegevens tussen apparaten van verschillende fabrikanten te migreren, wat zowel duur als tijdrovend is. Het resultaat is dat u in een vendor lock-in terechtkomt met oplopende kosten, dat is over het algemeen geen fijn idee.
  • Zelfs wanneer u uiteindelijk bepaalde hardware wijzigt of nieuwe technologieën integreert in uw infrastructuur, gaat het meestal om een ​​rip-and-replace-aanpak die uitvaltijd veroorzaakt en uw bedrijfscontinuïteit beïnvloedt. Uw applicaties en gebruikers hebben te maken met onderbrekingen bij de toegang tot gegevens.
  • Het is ook belangrijk om de aandacht te vestigen op alle capaciteit die ongebruikt blijft wanneer uw opslagapparaten in silo’s functioneren. Ondanks dat u op sommige apparaten nog capaciteit over hebt, voegt u waarschijnlijk uiteindelijk meer capaciteit toe aan andere apparaten wanneer ze bijna geen opslagruimte meer hebben.

SDS stelt organisaties in staat om zelf te kiezen van welke hardware zij gebruik willen maken en hun opslaginfrastructuur te bouwen op de manier zoals zij dat willen. Met de flexibiliteit en wendbaarheid die SDS biedt, kunt u uw infrastructuur voor gegevensopslag radicaal transformeren. Door opslagcapaciteit in uw infrastructuur te virtualiseren en samen te voegen, stelt SDS u in staat om resource-voorziening, dataservices en datamigratie centraal en op afstand te beheren.

  • Switch eenvoudig tussen apparaten van verschillende merken en upgrade/wijzig bestaande technologieën (bijvoorbeeld van HDD’s naar SSD’s, klassiek SAN naar hyperconvergence of van dure NAS-systemen naar goedkopere object-storage)
  • Pas de storage-infrastructuur aan en optimaliseer deze op basis van budgettaire behoeften, om te voldoen aan performance-eisen en normen voor gegevensbescherming, en om SLA’s voor beschikbaarheid te verbeteren.
  • Profiteer van uniforme en consistente dataservices op verschillende opslagmedia, ongeacht welk merk of model opslagapparatuur wordt gebruikt.

Gartner’s Strategic Roadmap for Storage stelt dat 50% van de wereldwijde storage-capaciteit tegen 2024 zal worden ingezet als SDS; on-premises of in de publieke cloud. In 2020 was dat nog slechts 15%. Nu de acceptatie van SDS aanzienlijk groeit en veel hardwareleveranciers en externe storage-softwarebedrijven SDS-mogelijkheden aanbieden, is het inderdaad een uitdaging voor IT-afdelingen en serviceproviders om de juiste SDS-oplossing voor hun behoeften te selecteren. Zo zijn er verschillen in implementatiemodellen, beperkingen in dataservices, verschillen in support voor storage-modellen en toegangsprotocollen. De volgende criteria helpen IT-teams bij het evalueren van een software-defined storage-oplossing voor hun storage-omgeving.

Continue bedrijfsvoering

Uitval van storage en bijbehorende onderbrekingen is een veelvoorkomende uitdaging in alle datacenters. De SDS-oplossing die u evalueert, moet in staat zijn om gegevensredundantie lokaal en via externe sites te creëren, samen met geïntegreerde failover, hersynchronisatie en failback-ondersteuning. Bovendien moeten point-in-time technieken voor gegevensherstel, zoals snapshots, back-upintegratie en eventueel continue gegevensbescherming (CDP) worden opgenomen. Zo kunt u wanneer u gegevens verliest nog terug naar de normale werking op basis van de laatst bekende status.

Snelle gegevenstoegang

De responsiviteit van storage-apparaten is van cruciaal belang voor naadloze toegang tot applicaties en dus ook een positieve gebruikerservaring. Zorg ervoor dat de SDS-oplossing die u kiest de inherente functionaliteit omvat om de responstijden van opslag te verbeteren. Deze omvatten caching-mechanismen, parallelle I/O-bewerkingen en volledig geautomatiseerde en transparante tiering van gegevens naar de juiste storage op basis van op AI/ML gebaseerde algoritmen.

Eenvoudig nieuwe technologieën integreren

Om toekomstige implementatietijd en -kosten te besparen, moet de geselecteerde oplossing eenvoudige manieren kunnen bieden om nieuwe technologieën zoals NVMe, Intel Optane en cloud in de bestaande omgeving op te nemen. Zonder de toegang tot data te verstoren of downtime te veroorzaken, moet het mogelijk zijn om storage-apparatuur toe te voegen, te schakelen of buiten gebruik te stellen tijdens de bedrijfsvoering.

Non disruptive datamigratie

Het migreren van gegevens is doorgaans een complex proces dat veel handmatige inspanningen vereist en extra kosten met zich meebrengt. De SDS-oplossing die u evalueert, moet de datamigratie tussen verschillende storage-media naadloos en op afstand kunnen beheren.

Vrije keuze in hardware-assets

Gebonden zijn aan één hardwareleverancier heeft veel nadelen. U wordt beperkt in het aanbod aan producten/diensten, er is weinig ruimte voor nieuwe onderhandelingen voor een betere prijs en technische afhankelijkheden beperken uw vermogen om te handelen zols u dat wilt. Door maximale compatibiliteit met alle storage-apparatuur van elke fabrikant, krijgt u de nodige keuzevrijheid. Zorg ervoor dat de SDS-oplossing werkt met hardware van alle storage-fabrikanten voor maximale flexibiliteit.

Opslagbeheer automatiseren

Om IT-teams productiever te laten zijn, moeten ze niet te veel tijd besteden aan onbelangrijke taken. De eenvoudigste manier om dit te bereiken, is door gebruik te maken van automatisering. Overweeg alleen SDS-oplossingen die u helpen bij het automatiseren van repetitieve handmatige storage-beheertaken.

Capaciteitsbeheer centraliseren

Zoek naar SDS-oplossingen die bronnen kunnen aggregeren uit verschillende storage-hardware, ongeacht hoe ze zijn verbonden. De mogelijkheid om resources uit verschillende storage-media bij elkaar te brengen, helpt bij het centraal beheren van capaciteitsvoorziening en taakverdeling.

Onbeperkt opschalen en uitbreiden

Vooral in IT is het moeilijk te voorspellen wat er over een paar jaar zal gebeuren. Of u nu uw on-premises storage-omgeving moet opschalen of uitbreiden, of u wilt uitbreiden naar de cloud met een hybride cloudstrategie; de SDS-oplossing waarin u investeert, moet gemakkelijke manieren bieden om de capaciteit uit te breiden waar u maar wilt, hoe u dat wilt.

High-end dataservices voor diverse storage

Ongeacht welk merk of model storage-apparatuur wordt gebruikt, de geselecteerde SDS-oplossing moet een uniforme uitvoering van alle dataservices over heterogene storage-infrastructuren mogelijk maken. Zonder dat u tussen meerdere beheerconsoles hoeft te schakelen, zou u dataservices voor uw storage-infrastructuur moeten kunnen beheren vanuit één overzicht.

Een volwassen product met flexibele licenties

Zoek naar SDS-oplossingen die de tand des tijds hebben doorstaan ​​en volwassen zijn geworden en enterprise-class productmogelijkheden, waardetoevoegende verbeteringen en support-expertise bieden. Transparante licenties en concurrerende prijzen zorgen voor een maximaal kosten-per-capaciteits-voordeel naarmate uw capaciteitsverbruik in de toekomst groeit.

Wilt u uw storage-infrastructuur moderniseren? Overweegt u een hyperconverged infrastructuur als toepassing van uw hybride cloudstrategie? Of bent u op zoek naar een object-storage-oplossing om uw ongestructureerde gegevens op schaal te beheren? SDS biedt u de ultieme flexibiliteit voor een toekomstbestendige storage-infrastructuur.

Dit is een ingezonden bijdrage van Ekrem Koç, Sales Director Benelux bij DataCore Software. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.