2min

Tags in dit artikel

, ,

Cybersecurity is een breed en belangrijk thema waar steeds meer (media)aandacht voor is. Maar nog elke dag stellen we onszelf bloot aan de gevolgen van cybercriminaliteit door te klikken op phishinglinks, updates niet uit te voeren, volop gebruik te maken van gekraakte wachtwoorden en tweefactorauthenticatie links te laten liggen. Hoe krijgen we een daadwerkelijke gedragsverandering voor elkaar?

Dat is één van de onderwerpen waarover Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA, in gesprek gaat met Ulrich Seldeslachts, CEO van de organisatie LSEC (Leaders In Security) in de nieuwste aflevering van de podcastserie My Precious Data.

Kennis bij elkaar houden

LSEC is ruim twintig jaar geleden ontstaan aan de Universiteit Leuven, toen de opgebouwde expertise op het gebied van security teveel in afzonderlijke kenniseilandjes terecht dreigde te komen. LSEC ontstond simpelweg uit noodzaak om de aanwezige kennis te borgen en bij elkaar te houden. Twintig jaar later is er een hoop veranderd, maar in de kern is dit nog steeds wat LSEC doet: verschillende domeinen binnen het security-netwerk aan elkaar koppelen en bij elkaar brengen.

LSEC verbindt experts uit de security-industrie, onderzoeksinstellingen en universiteiten, overheidsinstellingen, eindgebruikers en technische experts die de nationale en Europese onderzoekagenda’s aansturen.

Daarbij draait het volgens Seldeslachts om meer dan alleen security, het gaat om de digitalisering. LSEC organiseert dan ook niet alleen evenementen (meer dan 100 per jaar), maar ondersteunt ook startups bij het ontwikkelen van innovaties en helpt bedrijven zich beter te onderscheiden ten opzichte van hun concurrentie. Of, in de woorden van Seldeslachts: “Het gaat niet alleen om de kar trekken, maar ook om de kar duwen.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

In hun gesprek concluderen Willems en Seldeslachts dat er een constante nood is om te blijven innoveren en te anticiperen op mogelijke nieuwe uitdagingen. En dat is niet alleen de taak van security-organisaties, overheden of eindgebruikers: het is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Beluister het volledige gesprek tussen Willems en Seldeslachts en ontdek bijvoorbeeld welke soort tweefactorauthenticatie het beste gebruikt kan worden en hoe Seldeslachts zijn eigen e-maildomeinnaam beschermt. Je vindt de podcast My Precious Data op de volgende plekken:

Dit is een ingezonden bijdrage van G DATA CyberDefense AG. Via deze link vind je meer informatie over de security diensten en -oplossingen van het bedrijf.