2min

Tags in dit artikel

, ,

Algemene informatie over Ubuntu

Inleiding


Ubuntu is de meest gebruikte Linuxdistrubutie op het moment van schrijven. Ongeveer dertig procent van de Linux gebruikers maakt namelijk gebruik van deze Linux variant. De distrubutie kent een grote en actieve gebruikers gemeenschap. De focus van Ubuntu is gericht op de gebruikersvriendelijkheid. Het moet "Gewoon Werken™" is het statement dat de ontwikkelaars hanteren.

Het ontwikkelteam van Ubuntu brengt elke 6 maanden een nieuwe release uit. Deze release bevat de nieuwste versies van de linux Kernel, X, GNOME en andere belangrijke applicaties. Elke release wordt 18 maanden ondersteund met beveiligingsupdates. Je kunt de Ubuntu installatie CD downloaden of gratis laten opsturen.

Het team achter Ubuntu gelooft dat vrije software ook echt vrij moet zijn, dit in tegenstelling tot vele commerciële distributies (Libranet, Linspire, Xandros, Red Hat, SUSE) in de linux wereld.

Wat komt aan bod


In deze tutorial leg ik je op pagina 2 uit waar je de juiste bestanden kunt downloaden en hoe je handmatig een multiboot (Windows XP & Ubuntu) kunt maken. Op pagina 3 belicht ik in het kort hoe je vanuit Windows XP Ubuntu als applicatie kunt installeren. Voor de echte starter is vooral de instructie op pagina 3 een echte aanrader.

Dus, wil je wat meer diepgang, volg dan de installatie instructie op pagina 2. Wil je snel van Ubuntu proeven, volg dan alleen het begin van pagina twee en vervolgens de installatie instructie op pagina 3. Op het begin van pagina 2 staat welke bestanden je nodig hebt, vandaar dat je die altijd moet lezen.

Binnenkort meer!


Buiten deze tutorial zal er op korte termijn ook een vervolg tutorial verschijnen over het inrichten van je Ubuntu systeem. Het installeren is natuurlijk leuk maar je wilt ook weten hoe je je systeem moet inrichten. We gaan dan uit van een volwaardige client die je (waarschijnlijk) huidige Windows client zou moeten kunnen vervangen.