3min

Tags in dit artikel

, ,

Ubuntu geinstalleerd in Microsoft Windows XP

Zoals ik op de vorige pagina in de inleiding vermeld, kan Ubuntu 8.04 vanuit Windows geïnstalleerd worden. Dit zal voor vele de drempel die Linux heeft verlagen. Mocht Ubuntu je goed bevallen dan kan je er nog altijd voor kiezen om in een later stadium compleet over te stappen op dit besturingssysteem.

Om je op weg te helpen zal ik de Ubuntu 8.04 installatie vanuit Windows XP hieronder beschrijven.

Om te beginnen moet je Windows XP voor geïnstalleerd hebben. Op mijn test systeem draai ik Windows XP in samenwerking met Service Pack 3. Nadat je het besturingssysteem opgestart hebt kun je de "Ubuntu installatie CD (zie begin pagina 2)" in de computer stoppen. Na enig ogenblik geduld zal er vanzelf een keuze scherm in beeld verschijnen. Kies voor Install inside Windows.

screenshot 1

In het eerst volgende venster moet je de instellingen opgeven. In mijn geval heb ik ervoor gekozen om de installatie zo weinig mogelijk (4GB) ruimte te geven. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om Ubuntu op mijn C: schijf te installeren, als je de harde schijf gepartitioneerd heb kan je er beter voor kiezen een van je partities te gebruiken. Vaak heb je daar wat meer vrije ruimte op, en zijn ze later makkelijker te formatteren dan de hoofd (C:) partitie.

screenshot 2

Geef dus je voorkeuren op of gebruik dezelfde instellingen als in bovenstaande screenshot. Mensen met een beperking kunnen nog extra informatie opgeven door op de knop Accessibility te klikken. Je moet dan denken aan:

  • Schermlezer;
  • Schermtoetsenbord;
  • Vergrootglas.

screenshot 3

Bevestig bovenstaande scherm met volgende, vervolgens kies je voor Installeren. De installatie is nu gestart, wacht tot je onderstaande scherm te zien krijgt.

screenshot 4
Het kan gebeuren dat de installatie een foutmelding geeft. De foutmelding kun je in de screenshot hieronder lezen. De oplossing is het bestand wubi.exe vanaf de CD kopiëren naar de harde schijf. Het .iso(zie begin pagina 2) bestand kopieer je vervolgens naar dezelfde locatie. Haal de CD-rom uit je computer. Open dan vanaf de harde schijf wubi.exe, vervolgens volg je de installatie procedure vanaf screenshot 2.


Kies voor "Nu herstarten". Nadat de computer begonnen is met het opnieuw opstarten kom je in een boot menu terecht. Je kunt vanuit dat menu binnen 10 seconden kiezen voor Windows XP of Ubuntu. Kies voor Ubuntu en laat de computer de installatie compleet zelfstandig afronden.

Nu heb je vanuit Windows XP het besturingssysteem Ubuntu geïnstalleerd. Tijdens het opstarten kan je kiezen met welk besturingssysteem je wilt werken.

De installatie kun je ongedaan maken door de Ubuntu installatie CD-rom in je computer te doen en te kiezen voor "Install inside windows". Je zou denken dat je dan opnieuw de installatie procedure start, maar in plaats daarvan krijg je een venster waarin je gevraagd wordt of je een reserve kopie wilt maken. Vink dat vinkje uit en bevestig door op de knop volgende te klikken.Door te bevestigen wordt Ubuntu binnen enkele seconden verwijderd.