5min

Tags in dit artikel

, ,

Ubuntu geinstalleerd als Multiboot

Voorwoord


Deze Linux distributie heeft vanaf versie 8.04 Hardy Heron de mogelijkheid om als applicatie in Windows geïnstalleerd te worden. Dit komt omdat de meeste mensen Windows gebruiken en niet iedereen heeft zin om een multiboot te maken of om compleet op Linux over te stappen.

In deze tutorial zou ik je toch graag uitleggen hoe je Windows en Ubuntu samen kunt gebruiken. Zo kun je uit beide besturingssystemen de voordelen halen. Wellicht dat Linux je dan zo goed bevalt dat je uiteindelijk compleet overstapt.

De multiboot installatie instructie gaat ervan uit dat je Windows al op je computer voor geïnstalleerd hebt. Het is getest op een computer met Windows XP SP3. Heb je echt een oudere computer dan kan je het beste de tekstuele installeerder gebruiken.

Op een systeem met de volgende specificatie:

• 3 GHz Dual Core Pentium 4;
• 512mb DDR400 geheugen;
• 80GB harde schijf;
• DVDRW

Bedroeg de tekstuele installatie tijd 13 minuten en de grafische installatie duurde 27 minuten. Een verschil van naderbij 15 minuten. Hoe minder goed de specificaties van je computer zijn hoe langer het zal duren voordat de installatie afgerond is.

Download het ISO bestand met de tekstuele installeerder hieronder
Normale 32 bit versie (i386) | 64 bit versie (amd64)

Download het ISO bestand met de grafische installeerder hieronder
Normale 32 bit versie (i386) | 64 bit versie (amd64)

Een ISO bestand kan je heel makkelijk branden met het gratis Open Source programma Infra Recorder dat je hier kunt downloaden.

Multiboot maken


Als je de boven bestaande beschrijving goed hebt doorlopen heb je nu een bootable CD-ROM gecreëerd met de door jouw geapprecieerde Ubuntu versie. Onderstaand stappenplan helpt je in enkele eenvoudige stappen door het installatie proces.

Installatie stap 1: starten installatie wizard

Zorg ervoor dat de CD-ROM in je computer zit en start je computer op. Kies ervoor om te booten van die CD-ROM en wacht tot het keuze scherm inbeeld verschijnt. Kies de taal die je wilt gebruiken. In deze tutorial heb ik de default (engels) taal gebruikt. Vervolgens kies je voor Install Ubuntu.



Installatie stap 2: installatie wizard

De installatie wizard bestaat uit zeven stappen. In het eerste scherm kun je aangeven in welke taal je Ubuntu wilt installeren. Daar je dit al in het keuze scherm hebt opgegeven hoef je aan deze instelling niks aan te passen. Vervolgens krijg je het tweede scherm, de land keuze. Je kunt hier het gemakkelijkst op de wereld kaart Nederland zoeken en aanklikken. Als je dat gedaan hebt vervolg je de installatie.



De wizard vraagt je nu om de juiste keyboard instellingen te maken. Voor de meeste mensen is USA international (with dead keys) geschikt.



Installatie stap 3: partitioneren met wizard

We zijn aangekomen in het 4e scherm van de installatie wizard. We gaan de schijf nu geschikt maken voor een multiboot systeem. Kies voor de optie Manual en bevestig vervolgens door op (volgende)forward te klikken.



Nu zie je een overzicht van alle harde schijven en partities die aanwezig zijn. /dev/sda is in dit geval de eerste schijf. Sommige computers geven /dev/hda aan. Een tweede schijf zal /dev/sdb of /dev/hdb heten. De eerste partitie wordt aangegeven met /dev/sda1, de tweede zal /dev/sda2 heten enzovoort.



Daar ik uitga van een systeem met maar één partitie selecteer je nu /dev/sda1. Dit is de partitie waar je Windows installatie op geïnstalleerd is. Mocht je meerdere partities hebben gemaakt dan kan je de komende stap overslaan. Als je inderdaad maar één partitie hebt klik je op de button Edit Partition.



We gaan de Windows partitie nu halveren. Ik heb gebruik gemaakt van een virtuele harde schijf die maar 4GB groot is. Ik vul nu dus 2GB (2000 megabytes) in. Als ik 1900 megabytes zou invullen kreeg ik 2100 megabytes vrije ruimte. Het getal dat je invult is dus niet de hoeveelheid vrije ruimte, maar de grootte van de partitie die je aan het aanpassen bent. Bij het Use as veld kies ik voor NTFS en bij Mount point vul ik /media/windows in. Dit is de plek waar je in Ubuntu je Windows bestanden terug kunt vinden. Je kan ook iets anders kiezen, bijvoorbeeld /media/iets-anders. Klik nu op OK.



Er verschijnt na enkele seconden nog een waarschuwingsvenster. Als je zeker bent dat je alles goed hebt ingevuld klik je op (verder) continue. De aanpassingen worden nu op je harde schijf gemaakt. Dit kan enige tijd duren.



We maken nu een root partitie aan, op deze partitie komen al de bronbestanden te staan. Klik hiervoor op Free space en kies dan voor New partition.



Geef de root partitie een minimale grootte van 2GB. In de praktijk kies je natuurlijk voor een wat grotere ruimte, je wilt tenslotte met Ubuntu aan de slag. Bij Mount point vul je een / in. De overige instellingen kun je in hun standaard waarden laten staan. Zie onderstaande screenshot voor een goed voorbeeld.



We maken nu nog twee extra parties. Een van die partities (swap) wordt gebruikt als wisselgeheugen. De andere partitie wordt de home partitie. Dit is de plek waar je persoonlijke bestanden komen te staan.
De grootte van de swap partitie hangt af van hoeveel geheugen er in je computer zit. De swap partitie moet minimaal even groot zijn als je interne geheugen. Als je niet zoveel geheugen hebt (512 MB of minder), dan is het verstandig om de swap partitie twee keer zo groot te maken. In dit voorbeeld maken we een swap partitie aan van 512 MB.
Klik op free space en vervolgens op New partition. Bij het veld Use as kies je voor swap area en bij de Partition size vul je 512 in. Daarna kun je op OK button klikken. Na enige momenten geduld is je swap partitie gecreëerd.



Al de ruimte die je nu nog over hebt gaan we gebruiken voor je home partitie. In mijn voorbeeld is dat maar 378 MB. Op jouw computer is dat natuurlijk meer.
Klik weer op free space en New partition. De grootte is al goed aangegeven (alles wat nog over is aan vrije ruimte zal toegewezen worden aan de home partitie). Vul als aanhechtpunt /home in. Druk weer op OK om te bevestigen.