3min

Windows draaien op je Mac

Hoewel Mac OS X voor de meeste gebruikers van alle gemakken voorzien is, zijn er voor anderen nog altijd een aantal redenen om zo af en toe terug te grijpen op Windows. Dit is dan ook mogelijk op verschillende manieren. Er zijn talloze programma’s waarmee Windows softwarematig op een Mac gedraaid kan worden. Wij beperken ons tot de meest gebruikte opties, namelijk Parallels en VMWare Fusion.

Het is natuurlijk ook mogelijk om Windows buiten Mac OS X om te draaien op je Mac, door middel van Apple’s welbekende Boot Camp. Ook deze optie gaan we dan ook zeker bespreken.

Tot slot volgen er nog wat applicaties om je Mac naar je eigen hand te zetten en doen we een kleine vooruitblik op de volgende versie van Mac OS X, namelijk Mac OS X Lion welke aankomende zomer op de markt moet komen.

Voor eerdere delen uit deze reeks kan je hier terecht:
Overstappen op Mac OS X: Deel I – Apple en Mac’s
Overstappen op Mac OS X: Deel II – Werken met Mac
Overstappen op Mac OS X: Deel III – Verschillen
Overstappen op Mac OS X: Deel IV – Software
Overstappen op Mac OS X: Deel V – Multimedia



Apple Boot Camp

We beginnen met Apple’s Boot Camp omdat de twee virtualisatie-methodes die we bespreken ook betrekking hebben op Boot Camp. Wat Boot Camp eigenlijk doet is van je Mac een normale Windows-PC maken naast je huidige Mac OS X installatie.

Het installeren van een Boot Camp-partitie verloopt via Mac OS X zelf. Met behulp van de installatie-software "Boot Camp-assistent" die je terug kan vinden in de map "Hulpprogramma’s" kan je een nieuwe partitie aanmaken waarop je Windows-installatie wordt geïnstalleerd. Je hebt natuurlijk ook een originele CD/DVD van een Windows-versie nodig om deze te kunnen installeren.

Zodra je deze set-up bent doorgelopen, dan zal je Mac opnieuw opstarten en de bekende procedure van het installeren van Windows opstarten, welke je dan kan doorlopen. Als je installatie voltooid is heb je naast je Mac OS X installatie ook een normale Windows-PC. Er is overigens wel een verschil, want als je je Windows-installatie op wilt starten, moet je bij het aanzetten van je Mac de optie-toets ingedrukt houden, waarna je vervolgens een keuze kan maken uit de aanwezige besturingssystemen.

Indien nodig kan je ook nog extra drivers voor bijvoorbeeld de Magic Mouse en de functie-toetsen van je Mac installeren. Deze drivers kan je installeren door de originele DVD van Mac OS X in je Mac te steken wanneer je je in Windows bevindt. Op deze CD-rom zijn ook alle Windows drivers te vinden.

Het voordeel van Boot Camp is dat het mogelijk is om een besturingssysteem te draaien zonder dat OS X op de achtergrond draait oftwel niet gevirtualiseerd, waardoor de prestaties veel beter zijn. Het is daarom bijvoorbeeld handig om een Boot Camp-installatie te hebben voor het draaien van de zwaardere games waarvan geen Mac-versie beschikbaar is.