3min

Inleiding

Inleiding


Windows is het meest gebruikte besturingssysteem onder thuisgebruikers. Mac OS X is in Europa verantwoordelijk voor een marktaandeel rond de 8 procent. Tegenover een marktaandeel van Windows van rond de 91 procent stelt het aandeel van OS X natuurlijk nog niet veel voor. Desalniettemin is het marktaandeel van OS X stijgende en is er een tanende lijn in het marktaandeel van Windows te zien. Meer informatie hierover is terug te vinden in een recentelijk onderzoek van AT Internet.

De vergelijking met Windows is natuurlijk gauw gemaakt wanneer het over Mac OS X gaat. Er zijn wat betreft de verhoudingen tussen de twee systemen een flink aantal vooroordelen, de ene klopt, de ander dan weer niet. We zullen de belangrijkste verschillen doornemen in dit derde deel van de reeks.Installeren en verwijderen van applicaties


Het installeren van een applicatie in Mac OS X gaat over het algemeen op een manier die eenvoudiger is dan in Windows, al zijn er ook programma’s die zich niet aan deze wijze houden.

Een applicatie voor OS X is in principe niet meer dan één bestandje, welke simpelweg in de Applicaties-map gezet moet worden. Dit is de gehele installatie voor de meeste programma’s. Slepen en loslaten. Er zijn echter ook programma’s, vaak betaalde applicaties, die een rasechte installatie nodig hebben die meer lijkt op de manier van installeren op Windows.

Het verwijderen van applicaties gaat op eenzelfde manier als het installeren, het icoon van het programma dat verwijderd dient te worden moet simpelweg vanuit de applicaties-map naar de prullenbak worden gesleept. Muisknop loslaten, en het programma is verwijderd.

Toetsencombinaties


Net zoals Windows, is Mac OS X gevuld met verschillende toetsencombinaties die het gebruik van het systeem zonder al te veel interactie met de muis mogelijk moeten maken. Er bestaan hele sites waar toetsencombinaties terug te vinden zijn, in dit onderdeel bespreken we de belangrijkste combinaties.


Schrijfcombinaties

Als je eenmaal gewend bent aan de combinaties waarmee Windows werkt, zal dit één van de moeilijkste dingen zijn om nog aan te kunnen wennen. Er zijn namelijk een aantal grote verschillen tussen de combinaties in OS X en Windows. Voor beide stijlen valt wel iets te zeggen, de stijl waarmee Windows werkt ligt mij persoonlijk nog steeds het beste.

Accent Grave (è)
Option + `, vervolgens de desbetreffende letter

Accent Aigu (é)
Option + E, vervolgens de desbetreffende letter

Accent Circonflexe (ê)
Option + I, vervolgens de desbetreffende letter

Trema (ë)
Option + U, vervolgens de desbetreffende letter

Systeemgebruik

Ook bij het systeemgebruik zijn er wezenlijke verschillen tussen de toepassing in Windows en Mac OS X, al is het verschil hier wel minder groot. De meeste combinaties zijn hetzelfde, er van afgezien dat de ‘Control’-toets in OS X vaak wordt vervangen met de ‘Command’-toets, terwijl de Control-toets wel degelijk aanwezig is op het toetsenbord van een Mac.

Knippen
Command + X

Kopiëren
Command + C

Plakken
Command + V

Wisselen van venster
Command + Tab

Screenshot van volledig scherm nemen
Command + Shift + 3

Screenshot van venster nemen
Command + Shift + 4 + Spatiebalk

Screenshot van selectie nemen
Command + Shift + 4

Er zijn nog veel meer combinaties, deze zijn terug te vinden op de MacWiki.


Voor eerdere delen uit deze reeks kan je hier terecht:
Overstappen op Mac OS X: Deel I – Apple en Mac’s
Overstappen op Mac OS X: Deel II – Werken met Mac