4min

Mac OS X naar je hand zetten

Ik gebruik nu zelf bijna twee jaar lang Mac OS X en in die tijd heb ik wel gemerkt dat er een aantal dingen zijn die ik toch graag anders zou zien. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om OS X tot in de puntjes naar je eigen hand te zetten.

Growl

Als je een chatprogramma als Adium hebt geïnstalleerd, is het wel handig dat je even een venstertje te zien krijgt wanneer iemand tegen je praat wanneer het chatvenster geminimaliseerd is.

Voor Mac OS X is door het Growl Development Team een notificatiesysteem ontwikkeld, wat te gebruiken is met vele applicaties. Zo kan Growl, dat overigens gratis is, een notificatie geven wanneer een download klaar is, wanneer er een update is voor een bepaald programma, wanneer je een nieuwe Tweet ontvangt enzovoorts.

Voor de eenheid van het hele besturingssysteem is het geweldig dat er zo’n programma is, want alle notificaties hebben zo één uiterlijk en verschijnen op dezelfde plaats. Zo blijft het geheel lekker rustig en toch stijlvol.

Het uiterlijk van de notificaties is overigens geheel aan te passen, het programma wordt geleverd met een grote keuze om het uiterlijk naar de eigen smaak aan te passen.



TotalFinder

Met Finder, de standaard zoekfunctie van Max OS X, is op zich niets mis, maar zoals met zoveel dingen kan het nog altijd beter. Iets wat ik zelf mis aan de standaard Finder is tabbladen. Heb je veel Finder-vensters openstaan, dan is het zelfs met Exposé soms nog best even zoeken naar het juiste venster.

TotalFinder heeft maar één doel en dat is die tabbladen leveren. Hoewel het allemaal niet altijd even vlekkeloos werkt zweer ik hier toch bij. Het geeft OS X een veel grotere mate van overzicht.

Een prettige toevoeging is ook dat je tabs in ‘dual-mode’ kan weergeven, wat het makkelijk maakt om bestanden van de ene naar de andere map te verplaatsen. Je ziet dan dus twee tabs in één venster.
TotalFinder is helaas niet gratis, het kost je het bescheiden bedrag van ongeveer 10 euro maar dat is het programma dan ook wel weer waard.



BetterTouchTool

Ben je niet tevreden met de commando’s die je kan invoeren op je Magic Mouse of Trackpad, of wil je simpelweg meer kunnen doen? Dan is BetterTouchTool ideaal voor jou.

Met dit programma kan je uit een legio van commando’s kiezen en hier een handeling aan toewijzen. Zo kan je bijvoorbeeld met een ‘Four Finger Tap’ je Dashboard naar voren laten komen. Door met drie vingers naar beneden te slepen ga je naar het einde van een pagina en met drie vingers naar boven weer naar boven. Wat je maar wil, met BetterTouchTool kan je het voor elkaar krijgen en het is nog gratis ook.

Met BetterTouchTool kan je overigens ook gebruik maken van de ‘snap’-functie die bekend is uit Windows 7. Voor degenen die het niet kennen: je sleept een venster tegen de rand van je scherm en de grootte past zich aan. Zo kan je een venster makkelijk maximaliseren of bijvoorbeeld de helft van je scherm in laten nemen.

NTFS for Mac OS X

De naam zegt het eigenlijk al, met NTFS for Mac OS X krijgt de gebruiker de mogelijkheid om een NTFS-partitie te gebruiken. Standaard is het wel mogelijk om bestanden van een dergelijke partitie uit te lezen, maar aanpassingen maken is onmogelijk. Dit komt doordat NTFS een formaat van Microsoft is. Apple gebruikt haar eigen formaat, bekend onder de naam ‘Journaled’.

Dit programma is natuurlijk handig wanneer je een Boot Camp-partitie hebt geïnstalleerd, wat een NTFS-partitie zal zijn. Dit stukje software is ook gratis te downloaden.

Perian

Zoals in een vorig deel al uitgelegd is QuickTime niet in staat om alle videoformaten af te spelen. Door middel van Perian krijgt QuickTime de beschikking over veel meer codecs en wordt het mogelijk om veel meer formaten af te spelen. Perian is ook gratis en in mijn optiek ook echt onmisbaar.


Secrets

Met Secrets krijgt de gebruiker de mogelijkheid om een groot aantal functies van OS X en de geïnstalleerde programma’s aan te passen. De mogelijkheden liggen vrij diep en zijn voor de meeste gebruikers niet interessant. Het is ook niet aan te raden om dit programma te gebruiken wanneer je geen idee hebt waar je mee bezig bent. Een beetje dingen aan- en uitzetten is dan ook zeker geen goed plan. Voor de gebruiker die echter al wat verder is met Mac OS X is het wel een enorme aanrader. Ook Secrets is gratis te verkrijgen.