2min

Backup

Tegenwoordig barst je smartphone van belangrijke contactgegevens en mooie foto’s en video’s. Stel je voor dat je dit allemaal kwijt raakt? Lees de tips van Simyo hoe je dit kan voorkomen door een back-up te maken van je smartphone.

Wat is een back-up?


Een back-up is een reservekopie van bestanden die op je smartphone staan. De reservekopie bevindt zich niet alleen op je smartphone, maar in de "cloud". Is je smartphone gestolen, kwijt of kapot, dan kan je de back-up gebruiken om al je bestanden terug te zetten op je nieuwe of gerepareerde smartphone.

Wat is een cloud?


Een cloud bevindt zich op internet. Het is een persoonlijke opslagruimte met foto’s, tekstbestanden en telefoonnummers waar alleen jij tot bent bevoegd. Je kan op twee verschillende manieren een back-up maken in een cloud, namelijk via apps of handmatig bestanden uploaden naar een cloud.

Automatische back-up

Er zijn apps die automatisch een back-up maken. Denk aan Apple iCloud en de standaard back-up-apps voor Android en Windows Phone die de reservekopie up to date houden. Bij een cd of USB-stick is dat niet mogelijk. Zodra je smartphone verbonden is met een wifi-netwerk vernieuwt de back-up automatisch. Het kost je geen MB’s.

Handmatige back-up

In tegenstelling tot bij een automatisch back-up, kan je bij een handmatige back-up overal waar internet is je reservekopie openen. Die kun je alleen gebruiken om bestanden over te zetten naar een gerepareerde of andere smartphone. Denk aan Dropbox, Apple iCloud, Google Drive en Microsoft OneDrive

Tip: is de opslagruimte van je smartphone vol? Uploadt je bestanden dan naar de cloud en verwijder ze vervolgens van je smartphone. Zo bespaar je ruimte!

Beveiliging van de cloud

Geüploade bestanden naar de cloud worden versleuteld. Dit betekent dat het is beveiligd met een wachtwoord. Laat het wachtwoord uit kleine letters, hoofdletters, getallen en leestekens bestaan. Zo beveilig je je cloud het beste.

Een back-up maken met iOS, Android en Windows Phone


Met maar een paar klikken kan je een automatisch een back-up maken van je iPhone, Android-smartphone of Windows Phone. De reservekopie zal standaard bestaan uit je telefoonnummers, persoonlijke instellingen en smartphone-apps. Tevens kan je zelf bepalen of je ook een automatische back-up wenst van andere bestanden, zoals foto’s en video’s. Voor het maken van een automatische back-up en de toegang hiertoe heb je een Apple-, Google- of Microsoft-account nodig. Dit account kan je gratis aanmaken.