3min

Een van de voordelen die Microsoft biedt op de Lumia-telefoons is dat je foto’s en eventueel ook video’s veilig worden opgeslagen in de cloud. Microsoft gebruikt hiervoor OneDrive: de gratis cloudomgeving van Microsoft waar elke gebruiker gratis 15GB aan opslagcapaciteit krijgt. Gebruikers met een Office 365-abonnement beschikken nu over 1000GB opslagcapaciteit maar binnenkort wordt dat onbeperkt. Hierdoor raak je nooit meer een foto kwijt, ook niet als je toestel wordt gestolen of als je deze per ongeluk in de wasmachine stopt.

Het mooie aan de nieuwe Lumia’s van Microsoft is dat OneDrive standaard is geïnstalleerd. Als je een Lumia-smartphone uit de doos haalt en voor het eerst gebruikt zal het toestel vragen of het je gegevens moet backuppen naar de cloud. Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk ja, zie onderstaande afbeelding.

Alle gebruikers die voor "Ja" hebben gekozen, backuppen automatisch al hun foto’s naar OneDrive. Het toestel houdt overigens wel rekening met de omstandigheden, zo moet je mobiele internet verbinding snel genoeg zijn en moet er nog voldoende accucapaciteit beschikbaar zijn. Het toestel gaat de accu niet onnodig belasten als deze al bijna leeg is.

Daarnaast kiezen de Lumia’s er standaard voor om de foto’s te verkleinen tot 1920 x 1080 pixels (2 megapixels) voordat ze worden geüpload naar OneDrive. Dat is voldoende om de foto digitaal terug te kijken en te laten afdrukken op 15 bij 10 centimeter. Reden voor het verkleinen is om de databundel van de gebruiker niet te zwaar te belasten. Op mijn testtoestel werd een foto van 1,5MB verkleind naar 300kb.

Hoewel de standaardinstellingen al prima werken, kan je de manier van backuppen ook eenvoudig aanpassen. In het instellingenmenu staat het kopje "Back-up", daar kan je de manier van backuppen wijzigen. In het back-up-menu onder het kopje "foto’s & video’s" kan je kiezen om foto’s "niet te uploaden" naar OneDrive, of juist in "goede kwaliteit" (standaard, door de foto’s te verkleinen naar 1920 x 1080 pixels) of "beste kwaliteit". Bij video’s kan alleen gekozen worden uit "niet uploaden" en "beste kwaliteit". Het voordeel van "beste kwaliteit" is dat de foto’s niet worden verkleind en je ze bijvoorbeeld ook in een groot formaat kan afdrukken, het nadeel is echter dat ze alleen nog geschikt zijn om via een Wifi-verbinding te worden opslagen in OneDrive omdat ze een stuk groter zijn. Anders zou je bij een dagje Efteling of op een feestje waar je flink wat foto’s maakt in een klap je hele mobiele databundel er doorheen kunnen jagen. Dat voorkomt Microsoft met de standaardinstellingen dus door de foto’s te verkleinen.

Bij de "Back-up"-instellingen staat behalve "foto’s & video’s" ook nog "apps & instellingen" en "sms-berichten", ook deze gegevens worden automatisch opgeslagen in OneDrive. Uiteraard worden niet de volledige apps opgeslagen in omgeving, maar alleen de instellingen en indien de apps het ondersteunen, de notities, savegames, en topscores. Windows Phone bewaart zelf overigens ook de indeling van het startscherm, de favorieten in de browser en eventueel opgeslagen wachtwoorden in OneDrive. Tot slot is ook mogelijk om sms-berichten te backuppen naar OneDrive.