Zoekgigant Google werkt aan een mogelijkheid om een algehele back-up te maken van Android-toestellen. Daarvoor zou clouddienst Google Drive gebruikt worden.

Uit een onderzoek van de nieuwste versie van de Google Play Services blijkt dat Google waarschijnlijk werkt aan de mogelijkheid om automatisch een volledige back-up van een Android-apparaat te maken. Daarbij worden bijvoorbeeld instellingen, wachtwoorden, bestanden en apps naar Google’s clouddienst verzonden. De ruimte die de back-ups innemen worden niet van de opslagruimte van de account getrokken.

Met dergelijke back-ups wordt het overstappen naar een nieuw toestel vergemakkelijkt. Dat voordeel hebben iPhone-gebruikers inmiddels al jaren, doordat zij de mogelijkheid hebben om automatisch back-ups op iCloud op te slaan en bij aanschaf van een nieuw toestel zo’n back-up kunnen selecteren om terug te plaatsen. Zo’n mogelijkheid moeten Android-gebruikers ook krijgen.

Google werkt mogelijk ook aan een methode om het Android-apparaat automatisch te ontgrendelen middels NFC-tags. Dit moet bijvoorbeeld gebeuren wanneer het apparaat in een dockingstation wordt geplaatst. Dat lijkt op het eerste oog echter een privacygevoelige mogelijkheid. Ook de nabijheid van bepaalde Bluetooth-apparaten en ingestelde locaties kunnen gebruikt worden om het toestel automatisch te ontgrendelen.