3min

Eerste gebruik Lumia

We ontvangen weleens vragen of je makkelijk kan overstappen van een Android-toestel of iPhone naar een Lumia met Windows Phone. Overstappen is in de meeste gevallen erg eenvoudig. Er zijn verschillende gegevens die belangrijk zijn om mee te nemen naar je nieuwe toestel, bijvoorbeeld je contacten, agenda, foto’s en video’s.

De absolute basisgegevens op je telefoon zijn natuurlijk je contacten en agenda. Zonder je contacten is je telefoon eigenlijk geen telefoon meer. In Windows Phone kan je deze gegevens zeer snel toevoegen, de meeste gebruikers hebben op hun smartphone een actief Hotmail- of Gmail-adres waar alle contacten en agenda’s mee gesynchroniseerd worden.

Contacten en agenda importeren vanaf Android-toestel


Als je overstapt van een Android-telefoon naar een Lumia is de makkelijkste methode het openen van de "Personen"-app in Windows Phone, op de drie puntjes rechtsonder te klikken en vervolgens te kiezen voor "account toevoegen". Vervolgens klik je bovenaan opnieuw voor "account toevoegen" en daarna voor "Google". Nu krijg je de mededeling dat je een Google-account gaat toevoegen, klik op "verbinden" en log in met je Gmail-adres en wachtwoord.

Zodra de Gmail-account is toegevoegd zal de Lumia automatisch al je contacten, agenda-items en e-mails downloaden en toevoegen aan je Lumia-telefoon.


Mochten er na 10 minuten nog steeds geen contacten en agenda-items zijn geïmporteerd, dan worden deze gegevens waarschijnlijk niet met de Google-cloud gesynchroniseerd door je oude Android-toestel. De makkelijkste oplossing is om je oude telefoon in te schakelen (dit mag ook zonder simkaart, als er maar een WiFi-verbinding is), vervolgens naar "Instellingen" te gaan en de lijst even te doorlopen tot je het kopje "Accounts" tegenkomt en dat selecteren. Vervolgens vind je daaronder je Google-account, als je daarop drukt kan je de synchronisatie voor contacten en agenda’s inschakelen. Zodra je oude Android-toestel klaar is met synchroniseren kan je nieuwe Lumia de gegevens ook downloaden.


Contacten en agenda importeren vanaf een iPhone


Als je overstapt vanaf een iPhone, dan is het afhankelijk van of je iCloud hebt ingeschakeld en beschikt over een iCloud.com- of Me.com e-mailadres, of dat je een externe account hebt toegevoegd aan je iPhone, zoals een e-mailadres van Outlook.com, Hotmail, Live of Gmail.

Indien je op je iPhone een account van een van de zes eerder genoemde diensten hebt ingesteld, kan je deze zeer eenvoudig toevoegen aan je Lumia. Dan zullen je contacten, agenda en e-mails automatisch worden gedownload.

Je doet dit door de "Personen"-app te openen in Windows Phone, rechtsonder te klikken op de drie puntjes en vervolgens te kiezen voor "account toevoegen". Vervolgens klik je bovenaan opnieuw voor "account toevoegen" en daarna kies je voor de dienst in kwestie: Google, Outlook.com of iCloud. Vervolgens vul je het e-mailadres en wachtwoord van de account in en zullen alle gegevens automatisch worden toegevoegd aan je Lumia.

Mochten de gegevens na 10 minuten nog niet verschijnen, dan moet je even op je oude iPhone controleren of de gegevens wel gesynchroniseerd worden. Je doet dit door de Instellingen-app te openen, vervolgens naar het vijfde blokje met opties te scrollen en te drukken op "Mail, Contacten, Agenda". Daar kan je bij de betreffende e-mail-account inschakelen dat contacten en agenda-items moeten worden gesynchroniseerd.


Indien je geen enkele e-mailaccount op je iPhone hebt geconfigureerd, dan is de makkelijkste methode om even je Hotmail-, Live- en Outlook-account toe te voegen op je iPhone en de gegevens te laten synchroniseren.