1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De vaste schijf vormt een belangrijk onderdeel van de hardwareconfiguratie. Het is dan ook essentieel dat je de instellingen voor de schijven optimaal configureert. Een belangrijke instelling vormt Direct Memory Access (DMA).

DMA kun je zien als een technologie die ervoor zorgt dat hardware, zoals een vaste schijf, het geheugen direct kan aanspreken. De processor wordt bij deze taak niet onnodig belast

Bovendien wordt de toegangstijd tot het geheugen verkort. Ondersteunt je vaste schijf DMA, dan controleer je of deze optie in Windows geactiveerd is.

Klik Start/Instellingen/Configuratiescherm en klik dubbel op het pictogram Systeem. Op het tabblad Apparaatbeheer klik je met rechts op de vermelding van uw vaste schijf (sectie Schijfstations) en kies je voor Eigenschappen.

Controleer of de optie DMA op het tabblad Instellingen ingeschakeld is. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan en start Windows opnieuw.

Als de optie DMA ingeschakeld blijft nadat je Windows opnieuw hebt gestart, wordt de optie ondersteund door de vaste schijf en zullen je gegevens sneller toegankelijk zijn dan voorheen het geval was.