2min

Tags in dit artikel

In sommige tweaks kan het nodig zijn dat je systeembestanden moet wijzigen. Dit is in Windows Vista niet altijd evenhandig. In deze tweak laat ik jullie eerst zien hoe jullie eigenaar van het bestand worden en daarna hoe jullie de volledige rechten over het bestand krijgen.

Opmerking: In deze tweak heb ik een voorbeeld systeembestand op mijn desktop geplaatst. Systeembestanden kunnen ook in mappen zoals C:/Windows/system32 staan.

  1. Ga naar het startmenu en typ "cmd" bij search. Enter hierna. Als je het classic start menu hebt ga naar "uitvoeren", typ dan "cmd" en enter dan.
  2. Navigeer nou naar de map waar het systeembestand staat. Dit doe je door cd "naam van de map" te typen. In mijn geval is dit C:/Users/Dennis/Desktop.
  3. Om eigenaar van het bestand te worden typ: takeown /f "naam van het bestand". Als het goed is krijg je nu een melding dat je nu eigenaar van het bestand bent. In mijn geval is dit: takeown /f "systeembestand.exe"
  4. Nu moet je zorgen dat je rechten krijgt over het bestand. Dit doe je door: cacls "naam van het bestand" /G <je gebruikersnaam>:F, te typen (zonder de <>’s). In mijn geval is dit: cacls "systeembestand.exe" /G Dennis:F .

Als het goed is kun je het systeembestand nu wijzigen. Let hier wel mee op! Verander niks aan systeembestanden als je niet zeker weet dat dit goed is.

Als na deze tweak nog niet helemaal duidelijk is hoe het moet, kun je naar de screenshot hieronder kijken. Hier staat het cmd scherm dat ik gebruikt heb.


Het CMD scherm met een voorbeeld systeembestand