min

Tags in dit artikel

, ,

Het Display zelf

In deze tutorial leer ik jullie om zelf een 7-Segment Display te maken en deze ook te animeren. Dit doe ik in Fireworks.

Het eindresultaat ziet er als volgt uit:


Open Fireworks en maak een nieuw bestand aan, grootte naar kleuze, in mijn voorbeeld neem ik 300 x 100 pixels. Kies voor de Canvas ( = achtergrondkleur) een mooie donkergroen. ( ik neem hiervoor #006600)

Het Schermpje
Het schermpje zelf is erg makkelijk. Maak met de Rectangle-tool (hotkey: U) een mooie rechthoek, ongeveer zo’n 70% van de totale breedtte, en 60% in de hoogte (zelf schatten).
Plaats deze in het midden, en plaats hem dan iets omhoog, zodat er iets meer ruimte onderin ontstaat. Voor de Fill Color, kies je #CC0000, met een zwarte rand van 1 pixel. Dit is de basis.

Maak nu met de line-tool (hotkey: N) 7 lijntjes op het scherm, die een 8 vormen. (let op, doe dit niet met de text-tool, en maak van de 2 lijntjes aan de zijkant ook niet 1 lange lijn, anders kunnen we de “segmenten” niet appart aansturen).

Kies voor de lijndikte 4, neem de brush: Hard line, en de kleur #990000. Selecteer de 7 lijntjes (houd shift ingedrukt en klik op de dingen die je wilo selecteren, klik nog een keer met shift ingedrukt om zete unselecteren) en kopieer ze.
Zonder dat je ergens anders klikt, dus de 7 gekopieerde lijntjes nog geselcteerd zijn, druk je op de pijltjes toets naar rechts zodat je er 2 naast elkaar hebt.
Doe dit nog 2 keer. Nu maak je ook die stipjes in het midden, er voor en er achter en dan moet je zoiets hebben:


Nu moet je de soldeerpuntjes erbij zetten. Ik heb gewoon met de Elipse-tool (hotkey: 2x U) een ovaaltje gemaakt (grijs), daar een shadow op gezet, nog een inner glow van iets lichtere kleur, het hele dingetje gekopieerd en er gewoon 21 van naast elkaar geplakt, met evenveel ruimte er tussen… Dan komen er eenpaar lege, niet-gebruikte gaatjes…

In FireWorks zit Doughnut tool, die zit als je op de oval/rectangle tool op het kleine driehoekje klikt. Die gebruik je dan en dan maak je die geel met shadow en inner shadow, en als laatste nog een gewone grijze.

Als laatste komen die groene lijntjes. Selecteer de line-tool, kies een lichtgroen (#66FF00), dikte 3, brush: Soft-Rounded. Dan van elk soldeerpuntje een lijntje trekken richting het schermpje, misschien soms eerst een stukje recht, en dan weer verder gaan. Wees hier creatief in voor een mooi eindresultaat.
Maar, zorg er nu eerst voordatalle groene lijntjes achter het scherm en de soldeerpuntjes zijn, anders wordt het een beetje lelijk. Als alles goed is gegaan, hebje iets wat hier op lijkt:

Table of contents