3min

Tags in dit artikel

, ,

Een animated-gif maken

Open de creatie die je op de vorige pagina gemaakt hebt.

Even een korte samenvatting van hoe het allemaal in elkaar steekt:
Een gif animatie is niets meer dan een reeks afbeeldingen na elkaar weergegeven. Door in elke afbeelding een klein iets te veranderen, lijkt het net een filmpje. Wij willen dat ons “filmpje” een text (in ditvoorbeeld: TECHZINE RULEZ) weergeeft, zoals hieronder is te zien:

Hiervoor hebben wij +- 20 frames nodig

Een schets van de loop van de frames: (we hebben maar plek voor 4 letters tegelijk) (. is niets)

1. . . . t
2. . . t e
3. . t e c
4. t e c h
5. e c h z
6. c h z i
7. h z i n
8. z i n e
9. i n e .
10. n e . r
11. e . r u
12. . r u l
13. r u l e
14. u l e z
15. l e z .
16. e z . .
17. z . . .
18. . . . .

We hebben dus 18 frames nodig, om een mooie, vloeiende animatie te maken. Zo gaan we te werk:

Omdat dit standaard het eerste frame wordt, selecteer je van de laatste digit ( = “ 8 “ ) de streepjes die de t vormen. Dat zijn de 2 verticale streepjes links, de middelste horizontale, en de onderste horizontale.
In de Properties onderin kies je dan voor color kleur #FF0000.

Nu staat er een t op je scherm, gefeliciteerd! Druk nu op Shift en op F2 tegelijk. Nu zie je rechts onder je layer panel het Frame panel.
Klik op het blaadje met een + erop om een nieuwe frame aan te maken. Nu zul je zien dat je net zo mooi getekende creaties weg zijn. Geen paniek, dit gaan we nu oplossen.

Ga naar File > Import en kies je .png-creatie van pagina 1. Nu zie je in het scherm een klein zwart hoekje van 90°.
Ga met je muis in de linker bovenste hoek van je plaatje staan en klik. Nu is je displaytje weer op zijn plek.
Om dit even te checken, druk je op het witte driehoekje in de “statusbalk” boven het properties-paneel. Als het goed is, knippert alleen maar de letter t en blijft alles gewoon op zijn plek staan. Is dit niet het geval, zet dan eerst de animatie stop (met het zwarte vierkantje) en ga naar frame 2 (met het zwarte pijltje met het lijntje erachter).

Selecteer alles met Control + A, en schuif het met de pijltjes toetsen op zn plek. Als alles geod zit, zet de animatie stop, ga naar frame 2, zet . . t e op je display, zoals hierboven uitgelegd. Maak nu een nieuw frame aan, importeer je creatie uit deel 1 en zet de text op het display. Ga door totdat je met het laatste frame (frame 18) klaar bent, dat als het goed is alleen maar het lege display bevat.

In het animation-paneel staan achter de namen van de frames, getalletjes. (standaard = 7). Dit getal staat voor het aantal milisecondes dat het frame wordt weergeven voordat het volgende frame afspeelt. Verander deze setting voor alle frames in 30. ( dit kun je makkelijk doen door 1 frame te selecteren, control + A in te drukken en dan op een van de 7’s klikken, die in 30 veranderen en als het goed is heeft elk frame nu 30). Je kan kijken of je deze snelheid gepast is, door op het witte pijltje in de statusbalk te klikken.

Zo, je bent nu bijna klaar. Nu wil je het plaatje misschien eerst opslaan zodat je het later kan bewerken. Ga naar File > Save As. Kies een naam en sla het ergens op waar je het makkelijk kan terugvinden.

Nu willen we het exporteren als een .gif bestand.
Ga naar File > Image Preview. Kies voor Format – Animated Gif. Dit is belangrijk, omdat anders je alleen maar een plaatje te zien krijgt van het 1e frame.

Klik op export, kies een naam en een locatie, druk op OK en klaar is kees…

Als het goed is, moet je nu zoiets hebben:

Wij bedanken Didel voor het insturen van deze tutorial

Table of contents