De theorie over airflow

Diegene die tijdens de natuurkundelessen op de middelbare school een beetje opgelet heeft weet dat warme lucht opstijgt. Daar is handig gebruik van te maken, en als we het over airflow willen hebben dan is dit principe essentieel.

De natuur tegenwerken is niet verstandig, en dat doen we dan ook niet. De luchtstroom in je behuizing verloopt in theorie optimaal wanneer de koude lucht laag onderin de case binnengezogen wordt door een intakefan, en wanneer de warme lucht zo hoog mogelijk de case verlaat, al dan via de voeding of via een extra casefan.


Onderzoek van een collega-site heeft uitgewezen dat in de praktijk de beste koelprestaties behaald worden als zowel in de achterzijde van de behuizing als in de bovenzijde een outtakefan bijgeplaatst wordt. Uiteraard hoort daarbij dan ook een intakefan bij. Die kan, mits in de voorzijde van de PC geplaatst, gelijk de harddisk(s) koelen.

De luchtstroom door de behuizing passeert als het goed is dan de harddisks, de videokaart, en de processor. Het is daarbij belangrijk dat de luchtstroom niet te veel verstoord wordt door in de weg hangende kabels, en aanverwanten. Bekijk voor uitleg over het wegwerken van kabels onze diverse tutorials die te maken hebben met kabelmanagement.