3min

Tags in dit artikel

,

In Windows XP worden een groot aantal services geladen bij het opstarten van de computer, de meeste zijn echter overbodig. Door er een aantal uit te schakelen kunt je relatief veel prestatiewinst behalen.

Ga na Start–>Uitvoeren–>SERVICES.MSC Deze services kan je van opstarttype veranderen door erop te dubbelklikken.Hier volgt een lijst me services waarvan je het opstarttype kan veranderen:

Alerter: Uitschakelen
Automatische updates: Uitschakelen
Compatibiliteit voor Snelle gebruikerswisseling: Als je maar een gebruikersaccount hebt kan die uit anders niet!
Computer Browser: Als je een netwerk hebt moet hij aan blijven anders kan die uit.
COM-service voor IMAPI cd-branders: Als je die brandservice van windows gebruikt kan je deze beter aan laten staan anders kan die ook uit.
Distributed Link Tracking Client: Bij bestandssysteem NTFS aan laten staan anders uit.
Event Log: Maak je geen gebruik van deze logjes kan deze ook uit.
Help en ondersteuning: Kan ook uit als je deze niet gebruikt.
Helpsessiebeheer voor Extern bureaublad: Hulp op afstand is meestal overbodig, uitschakelen dus.
IPSEC-services: Beveiliging van IP verkeer (IP security), waarschijnlijk heb je deze niet nodig. Even checken dus.
Messenger: Deze service wordt gebruikt voor het versturen van berichtjes over het netwerk, het heeft dus niets te maken met MSN Messenger. Je kunt deze service in actie zien met het commando NET SEND 127.0.0.1 Welkom in een een commando venster of het venster Uitvoeren. Je ontvangt nu als het goed is een berichtje. Deze service kun je uit veiligheidsoverwegingen echter beter uitschakelen.
NetMeeting Remote Desktop Sharing: Deze functie biedt alleen de mogelijkheid om andere mensen m.b.v. Netmeeting jouw bureaublad te benaderen. Geen behoefte aan als andere mensen op afstand je bureaublad (dus tevens jouw pc) kunnen beheren, dan kan je deze functie gewoon uitschakelen.
Performance Logs and Alerts: Log bestanden aanmaken voor de performance gaat ten koste van de performance…. Kan je net zo goed uitzetten als je er toch niets mee doet.
Print Spooler:Als je een printer hebt aangesloten pf gaat aansluiten kun je die beter aan laten staan anders kan deze gewoon uit.
Protected Storage: Met deze service is het mogelijk om op een redelijk veilige manier je wachtwoorden te laten opslaan zodat je ze niet elke keer hoeft in te voeren. Ook de functie AutoComplete maakt hier gebruik van. Heb je geen behoefte aan deze functie (wat ik mij niet kan voorstellen) dan kun je deze uitschakelen, laat hem anders gewoon op Automatisch staan.
QoS RSVP: QoS voor het netwerkverkeer? Daar wordt toch geen gebruik van gemaakt door de meeste programma’s uitschakelen dus.
Remote Access Auto Connection Manager: Deze functie moet normaal gesproken aan staan, anders kun je problemen krijgen met je internetverbinding. Maak je echter gebruik van een router of hardware gateway dan kan je hem uitschakelen.
Routing and Remote Access: Is het niet de bedoeling dat er wordt ingebeld op jouw computer dan heeft deze service geen zin: uitschakelen dus.
Security Center (SP2): In Service Pack 2 is het Security Center er bij gekomen. Beveiliging laten we liever niet over aan Microsoft en kan dus net zo goed uitgeschakeld worden.
Server: Alleen nodig bij een netwerkje met name voor het delen van printers en bestanden.
Service voor het rapporteren van fouten: Fouten melden aan Microsoft niet nodig voor de normale gebruiker: uitschakelen dus.
System Event Notification: Wordt bijna nooit gebruikt. Heb je een laptop: aan laten staan voor energiebeheer. Ook als je een netwerk hebt kun je deze ook beter aan laten staan.
Windows Time: Voor het regelmatig automatisch laten updaten van de tijd en datum van je pc. Dat is toch niet nodig? Die loopt altijd goed Uitschakelen dus

Zo dan dat was een beste tweak ik hoop dat jullie er wat aan hebben aanpassingen of aanvullingen hoor ik graag via pm.

De hele tweak is HIER te vinden.

Mocht er iets mis gaan kun je altijd proberen om in safemode op te starten en de services weer aan te zetten.