min

Tags in dit artikel

120mm blowhole maken

De benodigdheden voor het maken van een 120mm blowhole zijn:

  • Een case
  • Een fan (120mm)
  • Een fan-bescherming
  • Aftekengereedschap (potlood/pen, duimstok/rolmaat)
  • Sltijptol/ Dremel
  • Schilderstape
  • Schroevendraaiersetje
  • Boormachine
  • Boor van 10mm

Ik heb voor deze tutorial ff een oude case van zolder gehaald. Dit is ook aan te raden als je niet zo handig bent met een dremel/slijptol. Je haalt alle hardware "ff" uit je case, zelfs je voeding is aan te raden om deze er uit te halen.

Leg nu de voeding ondersteboven met één kant tegen de buitenkant aan zoals op afbeelding te zien is en trek met je potlood een lijntje over het binnenwerk van je case. Dit doen we om de fan ver genoeg van de voeding af te hebben….

Meet nu de afstand tussen de achterkant van je case en je lijntje.Dit zal meestal tussen de 15 en 20cm liggen. Bij mij was het 16cm.

Zorg nu dat je buitenwerk weer op je case zit. En teken (net als op foto) een lijntje af dat 2cm verder staat dan de afstand die bij mij 16cm was (zie vorige stap).

Neem nu je fan. En leg deze naast het lijntje. Teken nu met je potlood het buitenwerk af. Ook de gaatjes voor de schroefjes Daarna neem je je bescherming en je tekent een mooie cirkel af die in het vierkant past.

Nu komt het leukere werk :D
Neem de boormachine en neem de case bv tussen je benen. Boor nu 4gaatjes precies waar je ze hebt afgetekend dwars door de gehele case heen (binnen en buitenwerk.). Haal nu je buitenwerk er weer vanaf.

Als het goed is heb je nu dit resultaat.
Neem nu je fan weer en leg deze op het binnen werk precies op de gaatjes. Teken nu weer de buitenkant van de fan af.
Neem nu je Dremel/slijptol (liever dremel is fijner :)) en slijp het vierkant uit je binnen werk. Haal de braampjes eraf met een fijne ijzervijl.

Nu heb je ongeveer zo’n gat in je binnenhuis zitten :)
Schroef je buitenhuis er weer op.

Slijp nu het ronde gat uit. Zoals je ziet gebruik ik de afplaktape om het afgetekende af te plakken. Als je nu een beetje uitschiet met je dremel bv dan heb ge geen lelijke kras op je case staan :). Na een beetje hobbyen ziet het gat er zo uit. Haal de bramen weer weg met de vijl.

Als je de tape weghaalt en de boel goed hebt schoongemaakt ziet alles er zo uit… Zorg dat je de gehele case goed uitstofzuigt want het kleinste ijzerdeeltje op de verkeerde plek is….
Nu kunnen we de boel er tegen schroeven. :D

En voila. Je Blowhole is ready for usage. Als je nu alle harware terug hebt geplaatst zit er een stekker aan de fan: Geel/Zwart/Zwart/Rood deze vind je ook terug aan je voeding als het goed is als je er daar 1tje van neemt en je fan er op aansluit dan moet het zootje werken. De fan zal dan wel continu draaien en een fan van 120mm maakt best een teringherrie….

Een ander leuk alternatief is een dubbele maken maar dan 2van 60/80mm als je deze dan goed aansluit zodat je ze afzonderlijk kan bedienen heb je niet zoveel lawaai.

Verder wil ik Neo bedanken voor het insturen van deze tutorial.