3min

Tags in dit artikel

,

Configureren: the easy way

Als eenmaal je hardware aan de praat is, is het zaak om je netwerk zo snel en eenvoudig mogelijk te configureren. In deze tutorial beschrijven we twee manieren: een eenvoudige manier en een lastige manier. Waarom? Gelukkig werkt de eenvoudige manier bij de meeste mensen heel goed. En het verdient de aanbeveling om daarmee te beginnen. Maar in het geval van lastigere configuraties of troubleshooting, is het handig om ook kennis te maken met de moeilijke manier.

NetworkManager: appeltje, eitje


Inmiddels is de NetworkManager al een zeer geliefd en veel gebruikte tool. Met NetworkManager is het instellen van een DHCP-verbinding met een accesspoint in een handomdraai geregeld. Zeker als je een laptop gebruikt, waarbij je toegang tot internet over verschillende accesspoints geregeld wordt, is NetworkManager een gemakkelijke en zeer bruikbare tool. Het configureren van je wlan via NetworkManager is daarom de beste keuze.


Als de wifi-kaart eenmaal goed in het systeem is geïnstalleerd zoekt NetworkManager automatisch de beschikbare accesspoints op en detecteert ook gelijk welke encryptie er gebruikt is. Wanneer een netwerk goed is ingesteld, zal NetworkManager ook ervoor zorgen dat je automatisch de beste verbinding tot je beschikking hebt.
Het enige wat je nog nodig hebt, is de key om een verbinding tot stand te brengen.
Wanneer NetworkManager is opgestart, zul je in je menubalk een netwerk-icoontje zien. Wanneer je daarop klikt, zie je het aantal beschikbare netwerken. Vervolgens kun je je eigen netwerk selecteren en configureren:


Via NetworkManager is er ook de informatie te verkrijgen van het actieve netwerk. Met een rechtermuisklik op het netwerkicoontje en vervolgens Connection Information aan te klikken, zie je in een oogopslag welk netwerkapparaat gebruikt wordt en welk IP-adres eraan gegeven is:


NetworkManager wordt niet altijd automatisch bij het booten gestart. Vandaar dat we hier even een overzichtje bieden hoe je NetworkManager kunt starten:

Ubuntu: NetworkManager opstarten


Ubuntu start de NetworkManager bij voorkeur al vanaf de eerste sessie op. Wil je dit uitschakelen, dan kun je naar System -> Preferences -> Sessions gaan en het vinkje bij Network Manager weghalen.


Om via de commandline de NetworkManager te starten en te stoppen, zijn er deze commands:
PHP Code
1
2
3
4
$sudo /etc/dbus-1/event.d/25NetworkManager start
$sudo /etc/dbus-1/event.d/25NetworkManager stop
$sudo /etc/dbus-1/event.d/26NetworkManagerDispatcher start
$sudo /etc/dbus-1/event.d/26NetworkManagerDispatcher stop


Fedora: NetworkManager opstarten


Hiervoor is het wel nodig dat je de wlan via ‘system-config-network’ niet laat starten bij het booten.
Ga naar System->Administration->Services. Het menu wat nu geopend wordt toont de services, die beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat NetworkManager en NetworkManagerDispatcher aangevinkt zijn (dan zal NetworkManager bij het booten opstarten) en sla de instellingen op (<ctrl>+s). Eventueel kun je ook al de service in dit menu opstarten.


Via de commandline

Check in /etc/rc.d/rc5.d/ of je ergens S**NetworkManager ziet staan (de sterretjes zijn dan getallen). Zo niet, dan moet je deze handmatig even invoeren. Handmatig starten en stoppen doe je door dit command:
PHP Code
1
2
3
4
#service NetworkManager start
#service NetworkManager stop
#service NetworkManagerDispatcher start
#service NetworkManagerDispatcher stop
Om dit bij het booten te laten gebeuren, tik je dit command in:
PHP Code
1
2
#chkcfg NetworkManager on
#chkcfg NetworkManagerDispatcher on