2min

Tags in dit artikel

,

Tot besluit

De beschreven manieren per distributie zijn werkend. Wanneer de eerder genoemde configuraties toch niet helemaal naar wens zijn, bedenk dat deze tutorial in de eerste plaats bedoeld is om je de weg te wijzen in de tools, die je voor handen hebt. Met de uitleg van deze tutorial en je eigen gezonde verstand zul je zien dat er nog veel meer in te stellen is. Zo kun je de installatie van de wlan volledig aanpassen naar je eigen wensen.

Linuxgebruikers maken met regelmaat duidelijk dat de Linuxdistributies de ondersteuning voor wireless netwerken moet verbeteren. En de grote Linuxdistributies geven daaraan ook gehoor. Vandaar dat het te verwachten is dat in de (nabije) toekomst het instellen en configureren van wireless netwerken veel eenvoudiger gaat worden. Maar zelfs dan is het goed om te weten dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van de grafische tools, die je worden aangereikt, maar dat het ook goed mogelijk is om zelf handmatig je wireless netwerk in de hand te houden.

Al met al moet gezegd worden dat het handmatig installeren en configureren van een wireless netwerk niet eenvoudig te noemen is, wanneer je wireless kaart of usb-dongle niet automatisch herkend wordt door het systeem. Ook deze tutorial geeft niet de garantie dat alles nu gaat werken. Soms is het omdat er simpelweg slechte of zelfs geen drivers beschikbaar zijn voor jouw specifieke chipset, soms is het omdat Linux simpelweg ervaren wordt als lastig, wanneer je gewend bent om met overzichtelijke, grafische tools te werken, terwijl je met alle terminalcommands door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe dan ook, met een gezond geduld en de wil om alles aan de praat te krijgen, is er al heel veel mogelijk. Linux zou Linux niet zijn als je alles alleen zou moeten uitvogelen. Daarom is er een grote community met een grote bereidvaardigheid om Linuxgebruikers te helpen door middel van howto’s, tutorials, newsgroups en fora. Ook hier op Techzine hebben we een apart subforum voor Linux. Mocht je er niet uitkomen, een vraag hebben of een opmerking, laat het ons dan op het forum weten! Uiteindelijk geldt ook voor het installeren en configureren van een wireless netwerk het volgende:

De aanhouder wint!