3min

Tags in dit artikel

,

Virusscanners

Voor Linux zijn er diverse virusscanners beschikbaar, zo ook voor het in deze tutorial gebruikte Ubuntu. De meest gebruikte zijn ClamAV en AVG, dit komt met name omdat ze gratis zijn.

Clam Antivirus


Om te beginnen moet je eerst zorgen dat je ClamAV op je computer hebt staan. Om dit te doen type je in het terminalvenster:
PHP Code
1
sudo apt-get install clamav

Vul je wachtwoord in. De virusscanner wordt nu geïnstalleerd. Tussendoor zul je een keer moeten bevestigen.

Omdat ClamAV een textbased virusscanner is, zul je deze ook vanuit het terminalvenster moeten besturen. Wanneer je liever een interface hebt, moet je ook ClamTK installeren. Dit gaat op dezelfde manier als met ClamAV. In terminal typ je dus:
PHP Code
1
sudo apt-get install clamtk

Vanaf nu zie in via "Toepassingen" -> "Systeemgereedschappen" de optie "Virus Scanner".

Als je ClamTK vervolgens opstart krijg je de volgende melding:


Om dit op te lossen moeten we een aantal stappen volgen. De eerste is ervoor zorgen dat we toestemming hebben om de bewuste bestanden aan te passen. Hiervoor open je "Terminalvenster" en typ je:
PHP Code
1
whereis freshclam

Je krijgt nu een regel waarin je kunt zien waar freshclam te vinden is.
"Whereis" is een code die altijd gebruikt kan worden. Wanneer je een programma zoekt en je kunt de directory niet vinden, dan is dit commando echt een uitkomst.

Vervolgens typen we:
PHP Code
1
sudo chmod 644 <freshclam locatie>

Hieronder zie je hoe het er bij mij uit zag:


Nu gaan we freshclam zelf downloaden. Dit doen we met het commando:
PHP Code
1
sudo apt-get install clamav-freshclam

Om ervoor te zorgen dat je ClamAV ook kunt updaten, moet je de update-bestanden ook downloaden. Dit gaat met het commando:
PHP Code
1
sudo apt-get install clamav-getfiles

Om je virus-database te updaten in ClamTK moet je root-rechten hebben. Deze krijg je door het programma op te starten via het terminal venster "gksu clamtk" in te typen. gksu doet hetzelfde als sudo, het is echter speciaal voor programma’s met een GUI.

De database van ClamTK wordt normaal gesproken meerdere keren per week geüpdated, dus zorg ervoor dat je dit ook wekelijks bijhoudt.


Zoals je in het plaatje hierboven kunt zien ga je vervolgens naar "Help" -> "Update Signatures". ClamAV is nu klaar voor gebruik. Om daadwerkelijk een scan te doen, ga je naar "File" en kies je voor "Recursive Scan". Als je voor een gewone scan kiest, zal hij alleen de bestanden in de gekozen map scannen, en niet de onderliggende mappen.

Voor meer informatie en het gebruik van ClamAV verwijs ik je door naar de speciale wiki site over ClamAV.

AVG


Een andere goede en gratis virusscanner voor Ubuntu is AVG. Wellicht ken je dit programma, het is er namelijk ook voor Windows. AVG vereist een hele andere vorm van installatie. Om te beginnen moet je het Debian-installatiebestand van deze site naar je bureaublad downloaden. Ubuntu is namelijk een Linux-distributie gebaseerd op Debian, waardoor de andere installatiebestanden niet of niet goed werken. Als de download klaar is open je het bestand en kies je voor "Pakket installeren"

Ook wanneer je AVG opstart is het verstandig om dit via het terminalvenster te doen met het commando "gksu avggui", waardoor je meer rechten in het programma zelf krijgt, zoals de mogelijkheid om de virusdatabase te updaten.

Een andere mogelijkheid is om naar "Toepassingen" -> "Hulpmiddelen" -> "AVG for Linux Workstation" te kopiëren naar bijvoorbeeld je bureaublad, of in de werkbalk boven- of onderin. Vervolgens kun je met de rechtermuisknop naar de eigenschappen van de snelkoppeling en kun je de "Opdrachtregel" aanpassen. Vul hier, vanzelfsprekend, "gksu avggui" in.


Let wel, deze aanpassing geldt alleen voor deze snelkoppeling.

Om vervolgens een scan te doen druk je op test en vink je de directories aan die je wilt controleren op virussen.

Table of contents