2min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Deze tutorial reeks op Techzine is bedoeld mensen die graag willen leren programmeren in C# .NET. In deze eerste les zal ik inleidende dingen behandelen; in de volgende tutorial beginnen we met het bouwen van een interface.

Wat is C# .NET?

Misschien dat sommige mensen de taal C of C++ al wat zegt; waarbij C++ ‘het grotere broertje’ is van C. Dit gaat niet op bij C# .NET (spreek uit als C sharp .NET). C# is een ‘hogere’ programmeertaal. Dat wilt zeggen dat er minder dichtbij de onderdelen van de computer zelf wordt geprogrammeerd. In talen als C en C++ is het van belang om goed te begrijpen hoe je efficient opschiet met computer werkgeheugen. In C# wordt dat veelal onder de motorkap geregeld.

In vergelijking met een scripting taal als PHP is C# toch wel wat moeilijker. Het is verplicht om object georienteerd werken (hoewel dat geen limiterende factor hoeft te zijn, integendeel). Bovendien moet er in C# ook worden opgegeven welk type een variabele is. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen getallen, letterreeksen enz.

Er zullen ook mensen bekend zijn met Visual Basic .NET of slechts Visual Basic. Deze talen lijken erg veel op C#; er wordt enkel aan andere syntax (schrijfwijze) gehanteerd. De onderliggende structuur is wel identiek; in geval van VB.NET wordt uiteindelijk de programmacode naar dezelfde instructies vertaald, die .NET Framework zal afhandelen.

In deze tutorial ga ik eerst de dingen behandelen zodat je kan begrijpen wat er wordt bedoeld als we later meer code gaan schrijven. In deze turorial ga ik daarom eerst beginnen met een simpel console programma.