2min

Microsoft worstelt met een langlopende zaak rond het overhandigen van gebruiksgegevens in België. Het Amerikaanse bedrijf wil die gegevens niet overdragen aan de overheid, maar is volgens de Belgische rechtbank daartoe verplicht. De crux ligt in het vraagstuk of Skype een telecomprovider is of niet.

De zaak begon in 2015, toen de Belgische rechtbank Microsoft verzocht de belgegevens van een Skype-gebruiker in België over te dragen. De rechtbank stelde dat te mogen doen onder de Belgische Telecomwet. Maar Microsoft stelt op ten eerste dat Skype geen telecomprovider is en op de tweede plaats dat het niet de technologische mogelijkheden heeft deze specifieke gegevens over te dragen.

Oordeel in Microsofts nadeel

Het Belgische hof van beroep heeft vandaag besloten dat Microsoft geen gelijk heeft op een aantal punten. Het stelt dat Skype “ontegenzeggelijk” een telecomprovider is. Dat is volgens het hof zo, omdat de Belgische telecomwet ook “elektronische communicatie” omvat. Kortom: beldiensten aanbieden via het internet valt ook onder telecom.

Ook accepteert het hof een ander argument van Microsoft niet. Het Amerikaanse bedrijf stelt dat de Belgische rechtbank geen jurisdictie heeft omdat de servers en zaken in Luxemburg liggen. Het hof ging ook daar niet in mee omdat de oorsprong van de data in België lag. Om die reden krijgt Skype nu een boete van 30.000 euro en is het verplicht om de gegevens over te dragen.

Hoger beroep is mogelijk

Microsoft overweegt momenteel om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, waarmee de zaak bij de Belgische Hof van Cassatie (het hoogste rechtsniveau) terecht zou komen. Een definitieve beslissing heeft het bedrijf hier nog niet over genomen, maar zal er vermoedelijk wel komen.

De afgelopen maanden heeft Microsoft meermaals laten zien dat het durft de strijd met overheden aan te gaan. Dat doet het bedrijf als er teveel of verstrekkende verzoeken om gegevens ingediend worden. Zo wilde het geen gegevens overdragen aan het Amerikaanse ministerie van justitie, dat e-mailgegevens van Ierse servers wilde hebben. Die zaak gaat ook naar het Amerikaanse Hooggerechtshof.