2min

Amazon gaat weer iets compleet nieuws proberen, Amazon Go, een supermarkt waar je al het voedsel kan halen dat je nodig hebt, zonder dat je in de rij moet staan bij de kassa, want er is geen kassa. Bij binnenkomst scan je met je telefoon een poortje, waarna je door kan lopen de winkel in. Vervolgens worden alle producten die je in uit het schap pakt automatisch gedetecteerd, ook als je producten weer terugzet in het schap wordt dit direct waar genomen. Als je klaar bent met boodschappen doen loop je simpelweg naar buiten, de boodschappen worden automatisch in rekening gebracht via je Amazon-account en creditcard.

Het is een nieuwe manier van boodschappen doen, waarbij de kassa’s overbodig zijn geworden, Amazon noemt zijn supermarkt Amazon Go. Het is min of meer een onbemande supermarkt, het enige waar Amazon nog mensen voor moet aannemen is om de schappen bij te vullen, al zal het mogelijk gaan proberen om dat ook zoveel mogelijk te automatiseren. Verder zal er misschien een klantenservicebalie nodig zijn om mensen te helpen bij binnenkomst en mogelijk om eventuele fouten te corrigeren in het begin.

Kassameisjes behoren in elk geval tot het verleden bij Amazon Go, dus zegeltjes sparen is er straks niet meer bij. Amazon zegt dat deze supermarkt mogelijk is geworden door allerlei nieuwe technologieën te combineren, waaronder computer vision, sensor fusion en deep learning. De technologie zit dus duidelijk niet in mandjes of karretjes van het bedrijf, want je kan het product gewoon in je tas doen. Hoe het precies werkt laat Amazon in het midden, maar Amazon vergelijkt het met de zelfrijdende auto, mogelijk hangt de hele winkel vol met sensoren om te detecteren waar je precies bent en welke product je uit het schap pakt.

Amazon zal begin 2017 de eerste Amazon Go-winkel openen in Seattle, deze zal 167 vierkante meter groot zijn, maar de bedoeling is om uiteindelijk honderden van dit soort winkels te gaan openen. Of we de technologie ook ooit in Nederland gaan zien is op dit moment nog niet te voorspellen. De komende jaren in elk geval niet.